Skip to main content

Van MBO naar PABO is nog niet zo makkelijk...

Het basisonderwijs is al weken in het nieuws. De werkdruk is te hoog, het salaris is te laag en er is een leraren tekort. Gelukkig zijn er genoeg mbo studenten die aan de pabo willen beginnen, maar de Nederlandse regering weet precies hoe ze hier juist géén gebruik van gaan maken.

Pre-pabo

Het is algemeen bekend dat de pabo strenge toelatingseisen heeft. Een verkeerde taal of rekentoets kan al funest zijn. Veel mbo'ers vallen hierover en daarom is er een pre-PABO in het leven geroepen. Een soort "doorstroomklas" waarin studenten in 5 maanden tijd goed worden voorbereid op het toelatingsexamen. Het lijkt een goede oplossing, maar er zit uiteraard een addertje onder het gras. 

De harde eis om aan deze doorstroomklas deel te nemen is dat de deelnemers hun opleiding moeten hebben afgerond, maar nog wel ingeschreven staan op het mbo. Om deel te nemen moet de student dus simpelweg uitstel van diploma-uitreiking aanvragen. Veel studenten wisten dit niet en hierdoor lopen zij studiefinanciering en de financiering voor de school mis, waardoor deelname aan de pre-pabo onmogelijk is. 

Onbegrijpelijk

Als je kijkt naar de huidige situatie in Nederland, waar bijvoorbeeld in Den Haag één of meerdere leraren te weinig zijn per basisschool is deze regelgeving onbegrijpelijk. Het ziet er ook niet naar uit dat het snel verbeterd zal worden aangezien veel huidige leraren de komende jaren met pensioen gaan. Er kan voor de teleurgestelde mbo'ers niets gedaan worden. Als je namelijk niet ingeschreven staat als student mag er volgens de wet geen publiek geld gebruikt worden om jou op te leiden. 

Wil je meer weten over het overstappen van mbo naar hbo? Check dan dit artikel: Hoe is het om van mbo naar hbo te gaan? (Interview)

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.