Skip to main content

Van een alcoholverslaving afkomen? Wij helpen je op weg

Drink je veel en heb je het idee dat je eigenlijk niet meer zonder alcohol kunt? Voel je je afhankelijk van alcohol en ben je moe, prikkelbaar en chagrijnig als je niet drinkt? Dan heb je misschien een verslaving. Het is natuurlijk ontzettend vervelend om te merken dat je verslaafd bent. Maar het herkennen van je eigen alcoholverslaving is al een hele grote eerste stap, en het begin van het proces om af te kicken. Wil je van je verslaving af komen? Dit zijn de eerste stappen.

 

Bepaal een stopmoment

Wil je stoppen met drinken? Dan is het goed om eerst een stopmoment voor jezelf te bepalen. Bedenk een datum vanaf wanneer je niet meer wil drinken. Dit mag direct, over een aantal dagen of over een week zijn; zolang je maar denkt dat het een realistische datum is voor jezelf. Op deze manier heb je een moment om naartoe te leven, en kun je jezelf goed voorbereiden op een leven zonder alcohol.

Gooi alle alcohol in huis weg

Als je van je alcoholverslaving af wil komen, is het belangrijk om geen alcohol in huis te hebben. Gooi daarom - op de dag van het stoppen - alle alcohol in huis weg. Het klinkt misschien zonde, maar het is ontzettend belangrijk. En wil je liever niet alles door de gootsteen spoelen? Geef de flessen alcohol die je nog in huis hebt dan weg aan vrienden of familie. Zo zul je minder snel toch weer alcohol drinken, want de drempel is een stuk hoger dan wanneer er alcohol in huis is.

Praat met vrienden en familie over je alcoholverslaving

Het is misschien ontzettend spannend, maar het is belangrijk om met je vrienden en familie te praten over je alcoholverslaving. Niet alleen maakt het het afkickproces makkelijker omdat je een uitlaatklep hebt, maar op die manier kunnen zij je ook helpen en rekening met je houden. Vraag hen bijvoorbeeld om niet te drinken of over alcohol te praten waar jij bij bent, want dat zal je proces bemoeilijken.

Zoek professionele hulp

Ben je bang dat het je niet lukt om alleen af te kicken? Of heb je het idee dat je wel wat extra begeleiding kan gebruiken tijdens het afkicken van je alcoholverslaving? Zoek professionele hulp! Dit klinkt misschien heel eng of je zult denken dat jouw verslaving misschien niet 'erg' genoeg is, maar verslavingshulp is er nou juist om je te helpen. Wees niet bang om hulp te zoeken, want zo kom je het makkelijkst van je alcoholverslaving af. Op zoek naar goede hulp bij verslavingen? Bekijk bijvoorbeeld cacnverslavingszorg.nl.

 

Het zal een moeilijk proces worden om af te kicken van je verslaving, maar het feit dat je deze informatie leest is al een hele grote eerste stap. Je herkent je eigen probleem, en daar mag je trots op zijn. Probeer door te zetten en vergeet deze eerste stappen niet om het proces te vergemakkelijken. En: schroom niet om hulp te zoeken, zowel bij vrienden en familie als professionals.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.