Skip to main content

Studievertraging of doorstuderen? Zo zit het met de studiefinanciering

Wil je na je afgeronde studie een nieuwe studie starten? Wil je gaan wisselen van studie? Of loop je studievertraging op? Je kunt je dan afvragen hoe het eigenlijk zit met de studiefinanciering. Wij hebben voor jou uitgezocht hoeveel jaar je extra recht hebt op de basisbeurs, aanvullende beurs en de studentenreisproduct.

Studiefinanciering hoger onderwijs

De studiefinanciering bestaat uit twee verschillende categorieën namelijk: een lening (collegegeldkrediet en rentedragende lening) en de prestatiebeurs (de basisbeurs, een aanvullende beurs en studenten ov). Behaal jij je diploma binnen tien jaar? Dan wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift. Als jij je diploma niet haalt binnen tien jaar dan moet je het openstaande bedrag terugbetalen.

 • De basis- en aanvullende beurs ontvang je voor de officiële duur van je studie. Of je recht hebt op een aanvullende beurs hangt af van de inkomsten van je ouders. 
 • Het studentenreisproduct ontvang je één jaar langer dan de officiële duur van je studie. Dus duurt jouw studie vier jaar? Dan heb je vijf jaar recht op het studentenreisproduct.
 • Lenen bij DUO kan sowieso zeven jaar.

Van het mbo naar hbo

Wil je van mbo-4 naar het hbo? Dan krijg je voor je hbo studie de volledige studiefinanciering. Dat betekent vier jaar de basisbeurs en studentenreisproduct. Als je ervoor in aanmerking komt, ontvang je ook een aanvullende beurs. De prestatiebeurs dat je hebt gekregen tijdens het mbo wordt omgezet in een gift. Heb je tijdens het mbo geleend? Dan moet je dit wel terugbetalen. 

> Lees hier hoeveel studiefinanciering je ontvangt

Studievertraging

Ga je studievertraging oplopen? Dan krijg je de prestatiebeurs helaas niet langer, tenzij de reden van je vertraging door een medische oorzaak komt. Dan kun je wel om een verlening vragen. Je kunt er meer over lezen op de website van DUO

Doorstuderen van het hbo

Ga je na je hbo-bachelor een hbo-master of een tweejarige wo-master volgen? Goed nieuws, dan krijg je langer een prestatiebeurs!

Als je na het behalen van je hbo-bachelor een universitaire bachelor gaat volgen, kun je direct in aanmerking komen voor een extra prestatiebeurs. Voor bepaalde studies, zoals (dier-)geneeskunde of technische opleidingen, die standaard gekoppeld zijn aan een langere wo-master, geldt dat je bij inschrijving direct recht hebt op deze prestatiebeurs. De studiejaren waarin je al een beurs hebt ontvangen tijdens je hbo-opleiding, worden wel afgetrokken van het totaal aantal jaren dat je recht hebt op de prestatiebeurs.

We zetten het allemaal even op een rijtje voor je:

 • Ga je een universitaire bachelor volgen na je hbo-propedeuse? Dan ontvang je een basisbeurs en een eventuele aanvullende beurs op basis van de regels die gelden voor een universitaire bachelor. Het jaar van je propedeuse wordt er wel vanaf gehaald. 
  • Dit betekent dat je drie jaar de basisbeurs en de aanvullende beurs ontvangt en vier jaar het studentenreisproduct. Je kunt een lening aanvragen voor maximaal zeven jaar.
 • Wil je na je hbo-bachelor een eenjarige universitaire master volgen? Dan kom je helaas niet in aanmerking voor een prestatiebeurs voor die master. Je studenten OV blijft wel nog een jaar geldig. Kies je voor een tweejarige universitaire master, dan heb je één jaar recht op de prestatiebeurs en kun je twee jaar gebruikmaken van het studentenreisproduct.
 • Heb je een hbo-bachelor diploma? Dan wordt je prestatiebeurs verlengd met de officiële duur van de master die je kiest. Als jouw master bijvoorbeeld één jaar duurt, ontvang je dat jaar een prestatiebeurs.
 • Ga je een schakeljaar of een premaster volgen? Dan kom je helaas niet in aanmerking voor extra studiefinanciering. Start je na een schakeljaar of premaster met een tweejarige master? Dan ontvang je één jaar studiefinanciering.

Doorstuderen na het wo

Wil je een master doen na je wo-bachelor? Dan krijg je langer een prestatiebeurs. Bij studies zoals (dier-)geneeskunde of iets technisch ontvang je automatisch de volledige prestatiebeurs als je definitief staat ingeschreven.

We zetten het allemaal even op een rijtje voor je:

 • Als je besluit een eenjarige of een tweejarige master te volgen, kom je in aanmerking voor de prestatiebeurs gedurende deze extra jaren.
 • Voor een schakeljaar en een premaster is er geen extra recht op studiefinanciering beschikbaar. Als je tijdens je premaster of schakeljaar staat ingeschreven bij een bacheloropleiding, kun je wel in aanmerking komen voor studiefinanciering. Het totale aantal jaren waarop je recht hebt op de basis- en aanvullende beurs blijft wel drie jaar, plus de officiële duur van je master.
 • Als je universitaire bachelor langer dan drie jaar duurt, kom je in aanmerking voor vier jaar studiefinanciering. Het extra jaar wordt beschouwd als een voorschot op je studiefinanciering voor de master. Besluit je geen master te volgen? Dan dien je het laatste jaar terug te betalen.

Meer informatie nodig? Bekijk dan de website van DUO.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.