Skip to main content

Studeren vanuit huis doe je zo!

Het collegejaar is alweer in volle gang. Je spendeert ondertussen steeds meer tijd aan collegevoorbereiding en studeren voor tentamens. Maar wat is nou de ideale studiespot?

Een van de dingen die ontzettend bijdraagt aan productief studeren, is het creëren van een fijne studiespot. Deze plek is op en top ingericht op jouw wensen wanneer het gaat over studeren. Natuurlijk is iedereen anders; en heeft ieder dus ook andere wensen. Maar een aantal zaken kunnen je zeker helpen om effectiever te studeren.

Ga naar kantoor

Als je erover nadenkt, is studeren eigenlijk een fulltime baan. Er wordt immers van je verwacht dat je 40 uur per week besteed aan alles wat er bij studeren komt kijken. Dus eigenlijk is het ook heel normaal om de deur uit te gaan om te studeren; net zoals je naar kantoor zou gaan om te werken.

Er zijn verschillende plaatsen waar je ideale studiespot kan zijn. Het klassieke voorbeeld dat veel studenten noemen is de bibliotheek: het is er rustig, maar vaak niet doodstil. En er hangt gemoedelijke sfeer, omdat iedereen er zit te studeren. Is dat te saai voor je? Probeer dan eens een paar koffietentjes op en vraag of ze werkplekken hebben waar je kunt zitten.

Studiespot in huis

Studeer je toch het liefst thuis in pyjama? Zorg dan dat je een duidelijk onderscheid maakt tussen je studiespot en de plek waar je aan ontspanning doet. Het liefst door beide activiteiten in verschillende ruimtes te doen. Een simpele manier om ervoor te zorgen dat je in een andere omgeving zit, zonder van huis te hoeven, is door met een huisgenoot van kamer te ruilen tijdens jullie studiesessies. Zo word je minder snel afgeleid, maar kan je toch lekker snel weer in je bed gaan liggen.

Schaf een kookwekker aan

Het klinkt als een slechte grap, maar een kookwekker kan je echt helpen om beter te studeren. Je studeert dan volgens de Pomodoro-methode: 25 minuten gefocust werken en daarna 5 of 15 minuten pauze. Door je studiestof en -tijd op te verdelen in kleine blokken, is het een stuk makkelijker om je er ook daadwerkelijk aan te houden. Bovendien krijgt je brein dan ook voldoende rust en verwerkingstijd om de kennis die je net opgedaan hebt, ook daadwerkelijk op te slaan. De kookwekker is je klok die bijhoudt wanneer het weer tijd is voor een welverdiende pauze.

Beloon jezelf

En als laatste, maar zeker niet als minste: beloon jezelf! Dit kan tijdens het studeren, maar ook zeker als het werk er eenmaal op zit. Beloon jezelf bijvoorbeeld met wat lekkers als je 25 minuten lang gefocust hebt gewerkt. Bestel aan het einde van je dag hard studeren een pizza bij je favoriete restaurant en drink een lekker koud biertje. Of ga gezellig met wat vrienden gamen in de avonduren. 

Maar je kan ook groter dromen: kies bijvoorbeeld een leuk uitje in je studentenstad dat je mag gaan doen nadat je ein-de-lijk die drie hoofdstukken statistiek in je hoofd gestampt hebt. Inspiratie voor de leukste uitjes vind je op onze vrije tijd pagina van Delft. Of zet die ene mooie trui, die eigenlijk net iets te duur is, vast klaar in je winkelmandje en bestel hem als je dat essay ingeleverd hebt. Door jezelf te belonen voor je werk, verminder je de weerstand die het studeren kan oproepen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.