Skip to main content

Stage of vrijwilligerswerk in het buitenland ondanks corona

Lekker op vakantie naar het buitenland, feestjes vieren tot in de late uurtjes en met alle medestudenten in je collegezaal zitten. Het zijn normale activiteiten die door corona niet meer vanzelfsprekend zijn. Ook veel uitwisselingen hebben niet plaats kunnen vinden. Toch blijft de hunkering om naar het buitenland te gaan bij veel studenten bestaan. Hoe kun je alsnog op een verantwoorde manier een stage of vrijwilligerswerk in het buitenland doen? En hoe bereid je je daarop voor? 

Kies een locatie  

Naar het buitenland gaan in deze tijden is zeker niet onmogelijk, maar het is wel belangrijk dat je naar realistische locaties kijkt. Vooral trans-Atlantische bestemmingen worden afgeraden, aangezien dit te veel onzekerheid met zich meebrengt. Gelukkig zijn er ook meer dan genoeg interessante locaties in Europa. Zo worden er in Oost-Europa veel verschillende vrijwilligersprojecten aangeboden. Het is doorgaans niet de vraag óf je naar het buitenland kan gaan, maar wáár. Projecten en stages zijn er in alle soorten en maten: je kunt een paar weken weg, maar ook enkele maanden. Ben je geïnteresseerd in economie, duurzaamheid, dieren, of mensen? Ook dat maakt niet uit. Bovendien hoeft een stage of project in Europa niet minder uitdagend te zijn dan wanneer je naar een bestemming buiten Europa zou gaan. Een nieuwe omgeving, nieuwe mensen en nieuwe onderwerpen waar je je in verdiept zijn juist belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling. Tevens is een ervaring in het buitenland een geweldige kans waar je veel uit kunt halen en iets toevoegt aan je studententijd.  

Blijf up-to-date  

Naast het feit dat de algemene regels van het RIVM in Nederland natuurlijk uiterst belangrijk zijn, is het ook van belang dat je je inleest over de coronasituatie in het buitenland. Dit kun je het beste doen via het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij houden bij welk reisadvies bij welk land past. Mocht je niet zeker zijn van je zaak, dan kun je contact opnemen met een Nederlandse ambassade in het buitenland. Zij kunnen jou adviseren of het verstandig is om naar dit land te reizen. Lees je daarnaast ook in over de maatregelen die gelden in het land van bestemming. Moet je bijvoorbeeld eerst in quarantaine? Moet je gevaccineerd zijn om bepaalde dingen te kunnen doen? Zijn er regels die verschillen van Nederland? En hoe is het land in de afgelopen maanden omgegaan met corona? Hoe meer informatie je hebt, hoe beter je bent voorbereid. Dat neemt een hoop stress weg voor je vertrek.  

Regel belangrijke zaken op tijd  

Zonder corona was het al van belang dat je, voor een vertrek naar het buitenland, je zaken op orde hebt. Dat is nu alleen nog maar belangrijker geworden. Zijn er bepaalde formulieren die je van tevoren moet invullen? Zoek deze dan op tijd op. Weet je nog niet waar je kan verblijven tijdens je stage of je project? Bekijk dan tijdig welke mogelijkheden je hebt. Wanneer alles goed geregeld is, zorg je ervoor dat je tegen weinig hindernissen aanloopt als je al in het buitenland zit. Neem ook altijd contact op met je zorgverzekeraar. Juist in deze tijden is het van belang dat je weet waar je terecht kan als je ziek wordt. Je zorgverzekeraar kan je uitgebreid informeren over je pakket, waar je je misschien extra voor moet verzekeren en andere vragen omtrent je verblijf in het buitenland. Bekijk ook eens deze pagina over verzekeringen voor studenten.  

Zoek een organisatie uit die je helpt  

Natuurlijk kun je zelf aan de slag met Google om een leuke stage of vrijwilligersproject te vinden. Het is echter belangrijker dan ooit dat studenten weten waar ze aan beginnen, welke risico’s er kleven aan hun vertrek en bij wie zij terechtkunnen in het buitenland. Ga daarom op zoek naar een organisatie die je vertrouwt en jou kan helpen met het vinden van een geschikte uitwisseling. Een voorbeeld van zo een organisatie is AIESEC, waarbij je zowel voor, tijdens, als na je stage of project begeleiding krijgt vanuit Nederland en het land van bestemming. Zo weet je zeker dat je niet alleen bent en met volle teugen kan genieten van je tijd in het buitenland!

Denk je erover na om een studie in het buitenland te volgen? Check dan ook onze pagina studeren in het buitenland!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.