Skip to main content

Review opleiding: Life, Science & Technology (LST)

Op dit moment sta ik alweer op het punt mijn eerste jaar Life, Science & Technology af te ronden. De studie is een dual degree, wat betekent dat ik zowel aan de Universiteit Leiden als aan de Technische Universiteit Delft studeer. Zo krijg je echt het beste van beide werelden mee!

Hoe ben ik er beland?

Ik woon al bijna mijn hele leven in Delft en mijn middelbare school periode heb ik doorgebracht op het Christelijk Lyceum Delft. Na 5 jaar VWO wist ik nog steeds niet goed wat ik als vervolgopleiding wilde gaan doen. Het enige wat ik zeker wist, was dat ik nog even verder wilde studeren in plaats van meteen al aan het werk te gaan. Na veel open dagen, meeloopdagen en voorlichtingsrondes kwam ik uiteindelijk bij LST terecht. Ik voelde me meteen welkom en heb toen ook met de decaan gepraat om nog meer te weten te komen over het studietraject en extra mogelijkheden naast gewoon studeren. Ik vond namelijk zoveel studies leuk, dat ik zocht naar een studie die zo breed mogelijk was. En dat vond ik bij LST!

Waar draait de opleiding om?

Life, Science & Technolgy focust op alle processen in de levende cel. Het is een erg brede studie en veel van de vakken zijn integratievakken, wat betekent dat als je eenmaal de basiskennis hebt geleerd, je dit bij veel andere vakken zult gebruiken. De opleiding focust op biologie, natuurkunde en scheikunde, maar daarnaast heb je ook vakken als calculus en statistiek. Naast hoorcolleges, zijn er werkcolleges en daarnaast wordt je erop aangewezen thuis de leerstof bij te houden. In periodes dat er practica worden gegeven, ben je hier 2 hele dagen in de week mee bezig en buiten die uren ben je nog extra tijd kwijt aan verslagen schrijven. Deze praktische dagen zijn best intensief, dus je moet dit wel leuk vinden en het niet al te erg vinden om verslagen te schrijven.

Hoe zien de drie jaar eruit?

Het eerste jaar is vooral gefocust op het aanleren van een bepaalde basiskennis. In je 2e en 3e jaar zul je hier dieper op ingaan en je kennis verbreden. Een groot deel van de studie blijven de practica en ook daarbij vaardigheden ontwikkelen, waar je later in je loopbaan veel aan hebt. In het derde jaar heb je de mogelijkheid een minor te doen, waarin je je gaat verdiepen op een bepaald onderdeel van je studie en stage gaat lopen of juist je horizon verbreedt en een minor gaat doen die focust op een ander studiegebied. Na je bachelor kun je kiezen voor een specialisatie in de vorm van een tweejarige master.

Eigen ervaring

Tot nu toe ben ik erg blij met mijn keuze voor LST, ook al is mijn eerste jaar anders gelopen dan verwacht door de coronamaatregelen. Vooraf twijfelde ik of ik de practicumdagen aan zou kunnen, omdat ik hier nog niet veel ervaring mee had en omdat ze me erg vermoeiend leken. Dit tweede punt bleek waar te zijn, maar ik leer zo veel van deze dagen dat ik altijd met een gevoel van voldoening weer richting huis ga. Ik vind het super om zowel Delft als Leiden te leren kennen als studentenstad en voel me echt thuis in beide steden! Je maakt wel lange dagen op de universiteit, soms wel van 9 tot 5 (exclusief reistijd, waardoor het al snel oploopt), maar persoonlijk vind ik dat de tijd altijd vliegt. Zeker als je gezellig met je medestudenten in de kantine of labzalen bent!

Ga je je inschrijven?

LST is geen numerus fixus studie, dus over toelatingseisen hoef je je geen zorgen te maken. Wel wordt er aangeraden dat je sterk bent in wiskunde. De belangrijkste punten die je mee kunt nemen in je keuze? Wil je naast theoretische kennis ook praktische vaardigheden opdoen en vind je practica interessant? Wil je een brede studie doen en je daarna verder gaan verdiepen op een bepaald onderwerp? Zou je meer dan 1 stad willen verkennen? En vind je het leuk om een technische opleiding te gaan doen? Dan zou LST best een goede keuze kunnen zijn voor jou!

Ook andere studenten hebben reviews geschreven over hun studies, voor als je nog meer studies wilt bekijken!

 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.