Recepten met de lekkerste seizoensgroenten
Na een frisse wandeling is er niets fijner dan aanschuiven voor een stevige winterse maaltijd. Het is slim om te kiezen voor een recept met seizoensgroenten. Deze groenten worden verbouwd in eigen land en hoeven dus (bijna) geen reis af te leggen naar jouw bord. Hierdoor gaan er minder vitamines en mineralen verloren en wordt de CO-2 uitstoot beperkt. Bovendien is het ook een stuk beter voor je portemonnee. Gezond, duurzaam en betaalbaar! Daarom heb ik een aantal recepten met groenten uit het winterseizoen verzameld die je zelfs in een studentenkeuken kan bereiden!
Ovenschotel met wintergroenten en crunchy kalfskoteletjes
Heb je ooit raapjes, aardperen en koolrabi gegeten? Deze knolgewassen behoren tot de typische wintergroenten. Voor deze ovenschotel rooster je deze groenten gaar in de hete oven terwijl je ondertussen de kalfskoteletjes bakt. Vervolgens strooi je je gemaakte noten-peterseliecrumble over ieder koteletje en gaar je ze verder in de oven gedurende 10 à 12 minuten. Haal het uit de oven, werk af met verse kruiden en voilà: een heerlijke crunchy maaltijd!
Winterrolls
Het gebruik van oer-Hollandse seizoensgroenten hoeft niet te betekenen dat het gerecht uit de Nederlandse keuken moet komen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor heerlijke winterrolls. Deze springrolls hebben een winterse vulling van boerenkool en rode kool. De combinatie van groenten met walnoten is niet alleen heel erg lekker, maar ook gezond en vegetarisch. Je hoeft de rijstvellen maar 30 seconden in lauwwarm water te leggen. Lekker makkelijk en zó lekker!
Wortelsoep
Tijdens deze koude wintermaanden kan een lekkere warme soep natuurlijk niet ontbreken. Wat dacht je van wortelsoep? Het enige wat je hoeft te doen is snijden, koken en pureren. Easy! Check wel eerst of je een staafmixer in huis hebt of van iemand kunt lenen, anders wordt het lastig. Strooi over de soep wat noten, peterselie en limoenrasp voor een fotowaardige maaltijd!
Boerenkoolquiche
Al te vaak boerenkoolstampot gegeten? Ga dan eens voor een boerenkoolquiche. Je hebt hiervoor het volgende nodig: bladerdeeg, paneermeel, eieren, room, geraspte kaas, (vegetarische)spekjes en tomaat. Verwarm de oven voor en roerbak de boerenkool en de spekjes in een koekenpan. Bekleed de springvorm met plakjes bladerdeeg en bestrooi het geheel met paneermeel. Daarna kluts je de eieren door elkaar in een kom en voeg je de room, boerenkool en spekjes eraan toe. Vervolgens snijd je de tomaat en voeg je deze samen met de geraspte oude kaas toe aan het geheel. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is het mengsel over de vorm verdelen en het mooi goudbruin gaar bakken in de oven. De bereidingstijd is iets langer dan bij de andere recepten, maar ik weet zeker dat je hier je huisgenoten heel blij mee zal maken!
Meer inspiratie nodig? We hebben nog veel meer winterse recepten voor je!