Skip to main content

Interview: het verhaal achter Studentensteden

Studentensteden portal houdt je dagelijks op de hoogte van alles wat je moet weten om een leuke studententijd te hebben, maar wist je dat Studentensteden het overkoepelende bedrijf is van Studentensteden portal? Naast Studentensteden portal zijn er nog 15 andere websites van studentensteden die je kunt volgen. Ik interviewde de oprichter van Studentensteden!

1. Hi Boudewijn, jij bent de oprichter van Studentensteden. Vertel eerst eens wat over jezelf!

Hoi, ik ben Boudewijn! Ondertussen al enige tijd geen student meer, maar wel altijd met veel passie bezig geweest met het studentenleven.

Tijdens mijn studententijd heb ik een studie Commerciële Economie afgerond in Amsterdam met een minor Ondernemerschap. Ik ben altijd wel bezig geweest met dingen organiseren en tijdens mijn studententijd heb ik verschillende commissies en een jaar fulltime bestuur gedaan van mijn studentenvereniging. Nu woon ik in Den Haag, samen met mijn vrouw en wij hebben een zoontje van 2 jaar.

2. Hoe kwam jij op het idee om Studentensteden te starten?

Vanuit de studentenvereniging waar ik lid was, wilden wij onze stad meer promoten als studentenstad. Wij zijn toen begonnen met de website DenHaagStudentenstad.nl.

Ik heb het al die jaren gedaan, omdat ik online marketing interessant vond en vooral ook wilde investeren in het opbouwen van een eigen netwerk. Het kostte een hoop tijd en leverde niets op, maar voor het geld deed ik het ook absoluut niet. Mijn voornaamste reden was dat ik echt een hele leuke studententijd had gehad en met de website ook andere studenten een leuke studententijd wilde bezorgen.

Nadat ik een paar jaar bezig was met DenHaagStudentenstad.nl, werd ik benaderd door de gemeente Utrecht, die ook zo'n website wilde hebben. Toen kwam de realisatie dat we dit dan ook wel in andere studentensteden zouden kunnen doen. Nadat wij UtrechtStudentenstad.nl lanceerden, zijn wij ook begonnen met Amsterdam-, Delft- en LeidenStudentenstad.nl en zo volgden er steeds meer.

Gelukkig werkte ik toen bij een studentenuitzendbureau, dat mij de mogelijkheid gaf om Studentensteden verder op te bouwen tijdens werktijd. In ruil voor reclameruimte op de websites had ik een extra kantoor waar ik stagiaires kon begeleiden en zo tijdens werktijd alles kon blijven managen.

Op een gegeven moment heb ik besloten om niet meer in loondienst te werken, maar mij fulltime te richten op het platform. Dat was wel een spannend moment, maar erg blij dat het zo is gelopen.

3. Wilde je vroeger altijd al je eigen bedrijf starten?

Ja, ik heb altijd wel een passie gehad voor dingen organiseren/ondernemen. Zo begon ik al vroeg met het organiseren van evenementen vanuit de middelbare school en dat heb ik ook veel gedaan tijdens mijn studententijd. Van gala’s tot wintersportreizen en van introductieweken tot netwerkborrels. Aangezien evenementen organiseren ook altijd gepaard gaat met marketing voor het evenement, de begroting in de gaten houden en bezoekers trekken is dat eigenlijk gewoon ondernemen. Dus het ondernemen zat er al vroeg in, maar ik had vroeger nooit gedacht dat ik een eigen online platform zou hebben. Maar hoe en wat is lang onduidelijk geweest.

Een bedrijf starten gewoon omdat je ondernemer wilt zijn, werkt niet volgens mij. Je moet ergens tegenaan lopen, iets mee maken, ergens veel ervaring mee hebben en dan tot de realisatie komen dat je daar ook iets - commercieels - mee kunt. Dat kan uitgroeien tot een bedrijf. Zo ook bij mij.

4. Stel dat iemand je tien jaar geleden had verteld dat je nu zo'n goedlopend bedrijf zou hebben, had je dat geloofd?

Tien jaar geleden was ik wel al bezig met DenHaagStudentenstad.nl en ik geloofde toen al in het concept om op grote schaal (aankomende) studenten te informeren over alle mogelijkheden in een stad. Ik heb dus al die tijd wel gehoopt dat het echt zo zou groeien, maar dat het nu ook echt zo is gelopen, is wel erg mooi om te zien.

Ook zijn er wel momenten geweest dat ik er bijna mee was gestopt. Toen ik begon met een nieuwe functie binnen het bedrijf waar ik werkte, was het erg lastig om te combineren en voelde Studentensteden even als een blok aan mijn been. Maar als je er dan goed over nadenkt, en kijkt wat je dan eigenlijk in die jaren al hebt bereikt, dan ga je het ook niet zomaar opgeven. Dus ik ging gewoon door met het verder uitbouwen van de websites.

5. Je hebt een eigen kantoor nu, hoeveel mensen werken er voor je en hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

Op dit moment zijn wij met een team van 18 man bestaande uit fulltimers, parttimers en bloggers. Niet iedereen werkt op kantoor, want wij hebben ook bloggers in steden als Maastricht, Eindhoven of Amsterdam, die schrijven vooral vanuit huis.

Een gemiddelde werkdag begint bij ons altijd met een bak koffie of thee. Dan nemen we even kort alles door: welke artikelen moeten online, hebben we al reacties van een klant gehad of wat wordt de blogplanning voor de komende maand?

Ik ben zelf veel bezig met het doorontwikkelen van de websites. Ondanks dat ik zelf niet kan programmeren, kan ik toch een hoop zaken regelen in ons systeem om het elke dag beter te maken. Daarnaast heb ik contact met klanten en bedenk ik nieuwe mogelijkheden voor het platform.

6. Wat vind je het leukste aan je werk en waarom?

Het leukste vind ik dat we met een leuk, enthousiast, jong team werken. Bijna iedereen is nog aan het studeren of is net klaar. Aangezien ik zelf al een tijdje klaar ben, vind ik het wel belangrijk dat we met een jong team van mensen werken, die de studentenwereld snappen.

Wat ik daarnaast erg leuk vind, is dat het niet als werken voelt. Iedere dag is weer een nieuwe uitdaging en heb altijd wel ideeën die ik wil uitwerken of zaken waar ik mijn tanden in kan zetten.

7. Zijn er ook dingen die je stom vindt? Zo ja, wat dan en waarom?

Aangezien ik veel achter de website doe, kan ik het niet uitstaan als iets het niet doet. Dan werkt een techniek of module niet zoals ik zou willen en kan ik ook niet uitvinden wat er precies fout gaat. Aan de andere kant is het ook een uitdaging om het aan de praat te krijgen en ben ik extra blij als het is gelukt!

Bij elke baan is er wel iets wat tegenvalt. Zo ben je met ondernemen veel meer tijd kwijt aan ‘randzaken’. Maar ik vind dat je je altijd ergens in moet verdiepen om te weten hoe het werkt.

Op het moment dat je gaat ondernemen en je hebt geen verstand van financiën, personeelszaken of ICT, dan heb je eigenlijk ook geen directe controle op je bedrijf. Dat kan erg gevaarlijk zijn, omdat je dan wellicht beslissingen maakt, waarvan je niet weet wat de gevolgen zijn.

Daar gaat dus veel meer tijd in zitten, zeker in het begin. Dat is soms wel vervelend, maar aan de andere kant leer je ook bijzonder veel dingen.

8. Heb je wel eens lastige situaties meegemaakt?

Er zijn wel situaties voorgekomen waar ik van heb gebaald. Zo heb ik wel eens intensief samengewerkt met een ander bedrijf, maar zij hadden uiteindelijk andere ideeën over hoe we verder zouden moeten groeien en wilden mede-eigenaar worden. Het is dan erg lastig om daar - zonder al te veel kleerscheuren - uit te komen. Daarnaast hebben wij ook gesprekken gehad met investeringsmaatschappijen. Daar hebben wij gesproken over investeringen zelfs tot ruim 4 miljoen euro! Maar de focus van deze investeerders was alleen de websites misbruiken voor hun eigen bedrijf, in plaats van gezamenlijk het platform verder uitbouwen. Ondanks dat een investering van ruim 4 miljoen erg interessant klinkt, heb ik er toch voor gekozen om dat niet te accepteren. Dat was een lastige beslissing, maar ik ben nu wel blij dat ik die keuze heb gemaakt.

9. Wat gaat het jaar 2018 Studentensteden brengen?

Nu we met Studentensteden in alle grote studentensteden zitten, gaan we dit jaar investeren in het optimaliseren van content en de techniek. Ook willen we een groter team van bloggers aantrekken, zodat wij in elke studentenstad een aantal studentbloggers hebben. Zij kunnen vertellen wat ze meemaken in hun studentenstad en (aankomende) studenten informeren over alles in de stad.

Daarnaast zijn wij bezig met de eerste stappen naar eenzelfde platform in andere Europese landen. Daar hopen wij de eerste websites in 2019 te kunnen lanceren. Een hoop mooie plannen dus!

10. Stel dat je één van je stoutste dromen waar kon maken in de komende tijd, wat is dan je grootste droom of doel wat betreft Studentensteden?

Het mooiste zou zijn als wij een internationaal studentenplatform kunnen bouwen, waarbij wij studenten vanuit verschillende steden en landen aan elkaar kunnen koppelen. Zodat zij elkaar kunnen informeren over wat er leuk is in een bepaalde studentenstad, hoe je er aan een kamer kunt komen, waar je uit moet gaan, waar je leuk kunt eten etc.

Heb je nog vragen of geniale ideeën waar Boudewijn wat mee kan? Mail dan naar Boudewijn!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.