Skip to main content

Huisdier tijdens je studententijd. Wel of niet doen?

Kiezen voor een huisdier als student is een grote keuze waar veel bij komt kijken. Het is niet zoals bij je ouders, waar ongetwijfeld meer ruimte is dan op jouw studentenkamer. Als je kiest voor een huisdier ben je hier zelf geheel verantwoordelijk voor. Je hebt een beestje om voor te zorgen en van te houden. Hier krijg je wel veel liefde en gezelligheid voor terug. Een huisdier nemen als student is een keuze waar je goed over na moet denken. Het is belangrijk de voors- en tegens op een rij te zetten en een doordachte afweging te maken. Om je hier een beetje bij te helpen, zet ik in deze blog een aantal voor- en nadelen van het hebben van een huisdier in een studentenkamer op een rijtje.

Voordelen van een huisdier hebben in een studentenkamer

 Een huisdier in een studentenkamer betekent altijd iemand die wacht op je als je thuiskomst. Een warm ontvangst met een buddy die er voor jou is. Wat voor dier je ook kiest, je komt niet thuis in een lege kamer. Voor veel mensen kan een huisdier troost bieden. Het zorgt voor gezelligheid en gaat gevoelens van eenzaamheid tegen. 

Wanneer je een huisdier in je bezit hebt, verplicht dit je om te leren verantwoordelijkheid te dragen. Het beestje is jouw eigendom waar je goed voor moet zorgen. Een huisdier moet eten, verzorgd worden en aandacht krijgen. Dit kan ook ritme in jouw dag brengen, bijvoorbeeld door een kat op vaste moment op een dag eten te geven of een hond op vaste momenten uit te laten. Dat laatste leidt meteen tot een stukje lichaamsbeweging, dat is mooi meegenomen!

Je kunt zelf een huisdier nemen, maar het kan natuurlijk ook een gezamenlijk besluit zijn van jou en je huisgenoten. Als dit het geval is, zorgt het beestje voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid die jullie delen en dichter bij elkaar kan brengen. Samen een dier verzorgen betekent samen duidelijke afspraken maken en nakomen. Dit kan de onderlinge band versterken.

Nadelen van een huisdier hebben in een studentenkamer

Hoe leuk een huisdier ook is, het brengt zeker ook enkele nadelen met zich mee. Het is belangrijk deze te weten, zodat jij een doordachte keuze kan maken. Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Zo niet, dan kan het misschien beter zijn even te wachten met het nemen van een huisdier. Er komt later vast weer een kans!

Het eerste nadeel is misschien wel het grootste nadeel. Het hebben van een huisdier laat de keuze uit studentenkamers aanzienlijk afnemen. De meeste studentenhuizen accepteren geen huisdieren, waardoor jouw kans op een kamer in zo’n huis gelijk vervalt. Dit terwijl het vinden van een kamer in een studentenstad op zichzelf al lastig genoeg is.

Daarnaast brengt het hebben van een huisdier een erg grote verantwoordelijkheid met zich mee. Vraag jezelf af of je deze verantwoordelijkheid al wilt dragen tijdens je studententijd. Je moet vaak en op vaste momenten thuis zijn en bent in bezit van een levend wezen om voor te zorgen. Het zou erg jammer zijn als dit je stress oplevert of van invloed is op jouw sociale leven en je hierdoor leuke activiteiten af moet zeggen.

Ook is een huisdier een erg kostbaar bezit. Het hebben van een dier kost nu eenmaal veel geld. Je moet voer kopen en andere benodigdheden aanschaffen als een kooi, kattenbak of hondenriem. Vergeet daarbij niet dat ook dieren ziek kunnen worden en dat de kosten hiervoor enorm hoog op kunnen lopen. Een inenting of medicatie is al erg prijzig, laat staan dat een dier een serieuze behandeling nodig heeft.

Tip: Heb je al een huisdier en wil je voorkomen dat je onverwacht voor torenhoge ziektekosten komt te staan? Denk dan eens aan een huisdierverzekering.

Tenslotte is het belangrijk je te realiseren dat een huisdier ertoe leidt dat jouw kamer sneller vies wordt. Een dier kan haren verliezen of zorgen voor een onaangename geur. Hierdoor kost het veel meer tijd en moeite om jouw kamer schoon te houden, waar je wellicht helemaal niet op zit te wachten.

Al met al is het van groot belang goed na te denken over de keuze voor een huisdier als student. Zit je er serieus aan te denken, weeg dan alle voor- en nadelen goed af. Bespreek het met je eventuele huisgenoten en doe goed onderzoek naar de kosten en verantwoordelijkheden. Zo weet jij dat je de goede keuze maakt!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.