Hoe voorkom jij een een coronadipje?
Door de coronacrisis is iedereen erg beperkt in vrijheid. Dit kan ervoor zorgen dat jij je minder blij voelt. Schaam je hier niet voor, want je bent zeker niet de enige! In deze blog geef ik tips om een coronadip te voorkomen en hoe je uit een dip kan komen.
Ga naar buiten
Probeer elke dag minimaal een half uur buiten te lopen. Elke dag even naar buiten gaan doet veel goed, bijvoorbeeld:
- Door genoeg blootstelling aan daglicht slaap je een stuk beter. Tijd doorbrengen in de natuur kan stress wegnemen, waardoor je beter slaapt.
- Je lichaam maakt vitamine D aan als je in het zonnetje loopt. Zelfs met een klein zonnestraaltje in de winter. Vitamine D geeft je energie, een betere weerstand en je wordt er blijer van!
Check minder vaak het nieuws
Merk je dat je door het nieuws negatiever gaat denken? Beperk dan de hoeveelheid nieuws dat je kijkt. Natuurlijk is het belangrijk om het een beetje te volgen, maar dat hoeft niet de hele dag. Spreek met jezelf af hoe vaak je het nieuws mag bekijken. Schakel notificaties van nieuws uit. Je kunt ook tijdens het werken de radio aanzetten. Dan hoor je belangrijkste dingen wel voorbijkomen!
Wie of wat geeft je energie?
Om lekker in je vel te zitten, heb je leuke dingen en mensen nodig die jou energie geven. Natuurlijk moet er ook gewerkt en gestudeerd worden, maar als je hiernaast geen leuke dingen doet dan kan dit leiden tot stress, depressieve gevoelens of een burn-out. Vind je het lastig om dit te combineren, maak dan een planning.
Probeer eens mindfullness
Misschien denk je aan zweverigheid bij mindfullness, maar dit hoeft het niet per se te zijn. Er zijn veel verschillende manieren van mindfullness. Het zorgt ervoor dat je minder stress hebt en lekkerder slaapt. Mediteren is bijvoorbeeld een onderdeel van mindfullness. Wil dit leren mediteren? Probeer dan eens de app Meditation Moments of Headspace. Als je mediteren niets vindt, dan kun je proberen mindfull te wandelen.
Goed eten en drinken
Een gezond en gevarieerd voedingspatroon zorgt ervoor dat jij je energiek en fit voelt. Eet daarom genoeg fruit, groente en volkorenproducten. Mager vlees, vette vis en ongezouten noten zijn ook een onderdeel van gezonde voeding. Je bent nu veel thuis, dus meer tijd om je uit te sloven in de keuken. Probeer ook veel water te drinken op een dag. Hierdoor voel je je een stuk beter!
Tip: door de dag te beginnen met een smoothie, heb je gelijk genoeg fruit binnen! Bijvoorbeeld een smoothie met yoghurt, havermout, banaan, blauwe bessen en aardbei.
Wil je erover praten?
Een psycholoog is er voor iedereen. Of je nu een heftig trauma hebt, in een burn-out zit of als je het gewoon even niet meer ziet zitten. Hoe eerder je in actie komt, hoe sneller je de problemen hebt opgelost. Dus als je eraan denkt om eens met iemand te gaan praten, doe dat dan meteen! Soms duurt het ook nog eventjes voordat je aan de beurt bent, dus wacht niet te lang. Sommige hogescholen en universiteiten bieden een studentenpsycholoog aan en dit wordt meestal vergoed. Het kan sowieso geen kwaad, dus lekker doen!
Genoeg slapen
Het is onwijs belangrijk om genoeg te slapen. Je nachtrust bepaald grotendeels hoe jij je die dag voelt. Als je bijvoorbeeld een paar nachten achter elkaar kort slaapt, dan is de kans groter dat je je somber gaat voelen. Door een ritme aan te houden laat je jouw lichaam wennen aan tijden. Je zal snel merken dat je hierdoor makkelijker in slaap komt, maar ook prettiger wakker wordt. Vind je het alsnog lastig om in slaap te komen, probeer dan zo weinig mogelijk op je telefoon en televisie te kijken. Als je in de ochtend lastig wakker wordt, probeer dan niet meer te snoozen. Door te snoozen wordt opstaan alleen maar moeilijker. De wekker neerzetten aan de andere kant van de kamer kan helpen!
Het is onwijs belangrijk om gezond te blijven tijdens de coronacrisis. We hebben het tenslotte al zwaar genoeg. Schaam je niet voor je dipje, maar praat erover!