Skip to main content

Hier moet je op letten als je een laptop koopt voor je studie

Het nieuwe collegejaar is net van start gegaan. Het perfecte moment om een nieuwe laptop te kopen dus! Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een nieuwe laptop? De prijzen voor een laptop lopen namelijk sterk uiteen, van rond de €200 tot sommige van zelfs €5000! Wij zochten het daarom voor je uit!

1. Goedkoop is duurkoop

De prijzen voor een laptop lopen sterk uiteen. De prijzen beginnen al rond de €200 en kunnen oplopen tot €5000! Op laptops die minder dan €300 kosten heeft de fabrikant op alle onderdelen bezuinigd. Deze zijn dus niet geschikt als je jouw laptop dagelijks voor je studie gebruikt. Afhankelijk van je studie heb je een laptop nodig die je intensief kan gebruiken en waar je bijvoorbeeld foto’s en video’s op kan bewerken. Een betrouwbare laptop voor dit soort gebruik, heb je al vanaf €800. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan laptops uit de Lenovo Ideapad 720 serie, die je nu via onze kortingscode STUDENTENKORTINGNL met 12% korting kunt kopen via het studentenportaal.

2. Neem een besturingssysteem dat bij je past

Er zijn verschillen besturingssystemen die ik even kort voor je toelicht:

Windows

Windows is ontwikkeld door Microsoft en dit is het meest gebruikte besturingssysteem. Elke fabrikant heeft wel laptops met dit besturingssysteem. Hierdoor kan je ook in elke prijsklasse een laptop met Windows vinden die bij je past. 

OS X

OS X is het besturingssysteem dat uitsluitend door Apple wordt gebruikt. Apple-laptops zijn vrij duur. Een macbook is vooral handig als je bijvoorbeeld veel grafische programma’s moet draaien. Al hoewel er wel steeds vaker problemen zijn met macbooks, meer dan vroeger..

Chrome OS

Dit is een vrij nieuw besturingssysteem ontwikkeld door Google. Er zijn maar een paar fabrikanten die laptops verkopen met dit besturingssysteem. Over het algemeen is dit systeem iets goedkoper en alleen geschikt voor basistaken op je laptop. Als je een laptop zoekt voor je studie, is dit besturingssysteem daarom niet aan te raden.

3. Neem een laptop die lang zonder stroom kan 

Wij studenten zijn veel onderweg en ook op de hogeschool of uni kan je niet altijd makkelijk bij een stopcontact. Zorg er daarom voor dat je een laptop koopt die lang zonder netspanning kan. Hoe lang een accu zonder stroom kan, vind je vaak in recensies over de betreffende laptop. Ook doen veel media testen met laptops, waarbij ze kijken hoe lang je de laptop kan gebruiken zonder stroom. Een grote accucapaciteit hoeft namelijk niet te betekenen dat een accu lang zonder netspanning kan!

4. Het gewicht en formaat van de laptop moet bij het gebruik passen

Voor je studie is het handig om een laptop te kopen die niet te klein, maar ook niet te groot is! Laptops met kleine schermen (10 inch) zijn handig om mee te nemen, maar onhandig als je veel aantekeningen moet maken. Het scherm is dan simpelweg te klein. Laptops met schermen vanaf 17 inch zijn geschikt als je veel beeldmateriaal moet bewerken, maar onhandig om mee te nemen door zijn grootte en wat zwaardere gewicht. Voor je studie adviseren wij daarom laptops met een scherm van 13 tot 15 inch. Deze schermen werken prettig en ze zijn handig om mee te nemen! Ook wegen laptops van deze grootte vaak niet meer dan 1,5 kg. Prima om mee te nemen naar college dus! 

5. Let op de aansluitingen en het werkgeheugen van de laptop

Dit is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar het is wel belangrijk! De hoeveelheid werkgeheugen heeft bijvoorbeeld invloed op de snelheid van je laptop. Over het algemeen is een werkgeheugen van 4 GB ruim voldoende als je jouw laptop voor je studie gebruikt. Boven de 8 GB is vaak alleen nodig als je vaak gamet of veel foto’s en video’s bewerkt. Bij de aansluitingen is het belangrijk dat je er vooral op let dat je jouw apparaten kan aansluiten. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de hoeveelheid poorten voor usb-sticks. Ook is het handig om te bedenken of je een HDMI-aansluiting wilt om je laptop aan je tv te koppelen en of de geheugenkaart van je camera erin past.

Ben je op zoek naar meer tips om het nieuwe collegejaar te overleven? Lees dan ook eens onze blog met handige tips voor eerstejaars studenten!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.