Skip to main content

Freelancen in de horeca: volgens Dounia (21) is dit de bijbaan van de toekomst

Dounia is 21 jaar, studeert Hospitality Management en werkt als freelancer in de horeca via Temper. Wij vroegen haar het hemd van het lijf over dit bijzondere bijbaantje. Want hoe werkt dat nou eigenlijk als je als freelancer aan de slag gaat in de horeca? En wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het hier!    

Vertel! Hoe ben je als freelancer in de horeca beland? 

Ik was op zoek naar werk voor een korte periode en met flexibiliteit, omdat ik bijna op stage zou gaan naar Hong Kong. Mijn vrienden werkten al als freelancer via Temper en raadden mij dit aan. Via Temper kan ik zelf bepalen hoeveel ik werk en word ik binnen drie werkdagen uitbetaald. Perfect om nog wat extra geld te verdienen, voordat ik op stage ging. Ik heb gelijk een profiel aangemaakt en na mijn stage ben ik weer via het platform gaan werken, omdat het zo goed verdient en natuurlijk omdat die flexibiliteit ideaal is.

Je bent vorig jaar begonnen met studeren en als freelancer in de horeca aan de slag gegaan. Hoe was dat?

Dit was eigenlijk de perfecte combinatie! Als freelancer kan ik werken wanneer ik wil en als student heb je vaak op korte termijn wat extra geld nodig. Omdat ik nog geen spaarpotje had opgebouwd, was het ideaal dat ik zo snel werd uitbetaald via Temper. Als je wat extra klussen pakt, dan staat dat in no time op je bankrekening. Werk je in loondienst in de horeca dan word je pas aan het einde van de maand betaald!

Dat klinkt zeker ideaal! Hoe vaak werk je nu via Temper?

Ik werk meestal twee dagen per week. Dat is ook genoeg, omdat je vaak twee keer zoveel verdient als in loondienst. Hierdoor staan 2 shifts via Temper gelijk aan 4 shifts in loondienst. Ook in het laagseizoen heb ik genoeg werk, omdat je met elke klus werkt aan je rating. Als je goede recensies krijgt, dan ben je betrouwbaarder en krijg je sneller een volgende klus.

En welke bijbaantjes heb je hiervoor gehad?

Ik heb altijd in de horeca gewerkt, vaak met een nul-urencontract. Hierdoor kon ik geen vrij meer krijgen als ik al was ingeroosterd en moest ik mijn beschikbaarheid lang van tevoren aangeven. Met een nul-urencontract zou je veel flexibiliteit moeten hebben, maar in de praktijk was dit vaak anders.

Inmiddels werk je al zo’n twee jaar als freelancer. Is het wat je ervan verwachtte?

Ik kan eigenlijk niet geloven dat mensen nog steeds in loondienst werken. Als freelancer ligt je uurtarief namelijk veel hoger en als je vaker hebt gewerkt, kun je hogere tarieven vragen. Freelancen in de horeca is hard werken en hier moet je ook voor beloond worden! Hier staat wel tegenover dat je jezelf altijd van de beste kant moet laten zien, omdat je wordt beoordeeld voor elke klus. Zoals Johan Cruijff zei: “Je bent zo goed als je laatste wedstrijd”, dat geldt ook zeker als freelancer. Daarnaast moet je vier keer per jaar btw-aangifte doen, als je freelancet via Temper, geeft Temper je gelukkig een seintje als het zover is. Ze hebben ook een handige tool om je op weg te helpen. Hierdoor kan je heel makkelijk je btw-aangifte doen.

Hoe is het om voor zoveel verschillende opdrachtgevers te werken?

Superleuk! Je komt op veel verschillende plekken, leert allemaal verschillende werkwijzen en nieuwe mensen kennen. Elk team werkt anders en dat is soms wennen, maar je leert snel in te spelen op de werkwijzen. Daarnaast is het leuk dat, als je wat meer klussen hebt gepakt, je in een soort kameleon verandert. Waar je ook werkt: in een 5-sterren hotel, frietjes bakt bij Center Parcs, bier rondbrengt bij de Bierfabriek: je leert jezelf aanpassen in elke situatie.

Als ervaren freelancer heb je inmiddels vast wel wat leuke hotspots waar je graag werkt. Wat is je top drie?

Een van m’n favoriete plekken is De Nieuwe Liefde, omdat dit een hele gezellige kleinschalige horecazaak is en het team is heel gezellig! Ook serveer ik graag het ontbijt bij 5-sterren hotel Barbizon Palace, omdat je daar goed wordt begeleid door de leidinggevende en de tijd hebt om de gasten goed te helpen. Mijn derde hotspot is restaurant Bureau. Het is altijd hard werken, maar de sfeer is goed en het heeft een waanzinnig uitzicht!

Denk je er weleens over om vast te gaan werken bij een van deze plekken?

Nee, helemaal niet! Ik zou de vrijheid enorm missen en ook het hoge uurtarief is heerlijk! Het fijne aan freelancen is dat je zoveel verschillende klussen kunt aannemen. De ene keer werk je in een 5-sterren hotel en de volgende dag juist bij een klein theater.

Met zoveel klussen maak je vast veel mee, heb je een mooi verhaal van de werkvloer?

Zeker! Een tijdje geleden werkte ik bij het De La Mar theater in Amsterdam. Blijkbaar was er die avond een fancy gala. Ik mocht toen op de foto met Ruud Gullit, Yolanthe en Wesley Sneijder! Ook had ik een keer een klus die tien uur duurde, maar na een uur mochten we allemaal naar huis. Gelukkig was de opdrachtgever in een goede bui, iedereen werd de volle klap uitbetaald! Een andere bijzondere klus was een huisfeest in een grote villa. We werkten samen met een Michelin-chef en we mochten mee-eten, wat al een fantastische ervaring was! Aan het einde van de avond kregen we ook nog eens allebei €70,00 fooi, terwijl het bijna niet voelde als werk! Een dag om nooit te vergeten! Je kunt wel zeggen dat geen klus via Temper hetzelfde is en dat je onwijs leuke dingen meemaakt.

Als afsluiter, heb je tips voor studenten die op zoek zijn naar een bijbaan?

Probeer Temper! Als freelancer moet je flexibel zijn in je werkwijze, maar de beloning is het meer dan waard. Het uurtarief is vele malen hoger dan in loondienst en je maakt elke keer wat anders mee. Daarnaast krijg je uitbetaald in drie werkdagen, dus als je op vakantie wilt volgende week? Een paar klusjes oppakken en gaaaaan! Naar mijn mening is het echt de ideale bijbaan voor studenten!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.