Skip to main content

Een begin maken aan je scriptie

Je zit in de laatste fase van je afstudeertraject: de scriptie. Het is superlastig om een begin te maken aan je scriptie. Ik kan het weten! Ik had er in het begin namelijk ook veel moeite mee. Hoe moet je nou beginnen? Elke uni, hogeschool en opleiding hebben ook andere regels als het gaat om scripties. In deze blog staan daarom een paar algemene tips om je verder te helpen!

Onderwerp en probleemstelling

Het kiezen van een onderwerp is natuurlijk al heel lastig. Sommige onderwijsinstellingen en bedrijven hebben al een onderwerp voor je klaarliggen, maar je kan ook zelf iets verzinnen. Als je zelf een onderwerp kiest, zorg er dan voor dat je een onderwerp kiest wat je zelf interessant vindt. Bijvoorbeeld dat je het bedrijf echt helpt met het oplossen van een probleem. Of dat het een onderwerp is waar jij graag aan werkt. Je moet je namelijk 6 maanden (of meer) bezighouden met dit onderwerp!

Het gekozen onderwerp baken je af in een probleemstelling. Dat is de rode draad van je onderzoek. Bekijk van tevoren of je genoeg tijd hebt voor het onderzoek en of je alle benodigde informatie en materialen hebt.

Informatie verzamelen

Tijd voor onderzoek! Op sommige onderwijsinstellingen wordt er veel aandacht besteed aan onderzoek. Begin eerst met een zoekplan. Waar kan ik informatie vinden? Welke websites, boeken en bronnen kan ik gebruiken voor mijn onderzoek? Kijk ook naar andere scripties met een soortgelijk of hetzelfde onderwerp als jij. Hier kan je ook bronnen vandaan halen. Let op dat je niet alles (letterlijk) overneemt. Anders pleeg je plagiaat en mag je je scriptie niet eens maken!

Bij scripties heb je vaak dat je de doelgroep vragen moet stellen. Ook dit kan je op verschillende manieren doen. Ga je de doelgroep interviewen? Zo ja, hoe? Een een-op-een-interview of een groepsinterview? Of ga je een enquête sturen naar de doelgroep? Hierbij is het belangrijk om te weten of je de e-mailadressen uit een bestand kan halen en mag gebruiken.

Scriptie vaak herschrijven

Je kan je scriptie natuurlijk niet in een keer goed schrijven. Dat zou wel heel knap zijn ;). Je moet je scriptie sowieso vaak herschrijven aan de hand van de feedback die je krijgt van je bedrijfsbegeleider of scriptiebegeleider. Ook de theorieën komen heel erg vaak aan bod en moet je waarschijnlijk vaak herschrijven. Om het iets makkelijker te maken krijg je van je opleiding meestal een beoordelingsformulier of gids. Gebruik deze! Het geeft je een richtlijn voor de opbouw van hoofdstukken.

Belangrijke punten

De volgende punten die ik ga benoemen lijken heel erg simpel, maar vergis je niet! Veel studenten maken hier fouten mee. Je denkt dat je op het laatste moment de laatste dingen snel kunt toevoegen, maar soms lukt dit niet snel genoeg. Of mensen vergeten dit simpelweg gewoon. Het schrijven van je inleiding en samenvatting kan op het eind. Want dan heb je je scriptie af en kan je makkelijker een samenvatting en inleiding schrijven. Een voorwoord mag, maar is niet verplicht. Vergeet vooral niet om je paginanummers toe te voegen en ook te controleren! Is wel zo handig voor je inhoudsopgave…

Laat jouw scriptie door iemand lezen die niet weet wat je allemaal precies doet. Een buitenstaander moet alles in je scriptie kunnen begrijpen. Zij kunnen je ook nuttige feedback geven en checken of je geen spellingsfouten hebt.

Belangrijk: zorg voor een goede bronverwijzing in je scriptie! Je wilt natuurlijk niet zakken vanwege plagiaat of iets dergelijks. Controleer dus ook of alle linkjes en boeken in je bronnenlijst staan. (En op de juiste manier!)

Check ook of je overal hetzelfde lettertype en dezelfde grootte hebt gebruikt. Als laatst kan je nog naar je voorblad kijken. Hoe wil je dat gaan maken? Alleen tekst of een hele mooie foto als cover? Wat wordt je titel?

Ik weet hoe stressvol het schrijven van een scriptie is. Om je proces vlekkeloos te laten verlopen en om het nog een beetje leuk te houden, hebben we tips voor je! Deze blog heeft mij geholpen: ''How-to: je scriptie overleven!''.

We hopen dat je iets hebt aan deze tips. Veel succes met je scriptie!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.