Doen: werken en leren (BBL)
Niet iedereen is ervoor gemaakt om dagen met de neus in de boeken te zitten. Weken en weekenden studeren en stampen tot alles in je hoofd zit. Is studeren niet echt iets voor jou, maar wil je wel iets leren in een bepaalde sector? Dan is misschien een BBL-opleiding iets voor jou!
Wat is een BBL-opleiding?
Voordat ik de voor- en nadelen voor je op een rijtje zet, is het misschien handig om te weten wat een BBL-opleiding eigenlijk inhoudt. Een BBL-opleiding is een combinatie van werken en leren. Het verschilt natuurlijk per opleiding, maar over het algemeen ga je meestal één of twee dagen naar school en ben je drie of vier dagen aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Werken en leren wordt steeds populairder en het aanbod wordt hierdoor steeds groter.
Voor- en nadelen
Een BBL-opleiding heeft verschillende voordelen. Ten eerste doe je veel werkervaring op bij een opdrachtgever. Zo leer je niet alleen snel de kneepjes van het vak, maar het staat ook goed op je cv. Een ander (heel groot) voordeel is dat je iedere maand een lekker salaris krijgt! Dit salaris is conform CAO, dus helemaal niks mis mee. En grote kans dat de opleiding betaald wordt door het bedrijf waar jij gaat werken. Een nadeel van een BBL-opleiding is dat je geen stufi of studentenov krijgt. Ook leer je minder theorie, omdat je maar één of twee dagen in de week op school bent. Dit kan eventueel gevolgen hebben als je wil doorstromen naar een hogere opleiding.
Sectoren
Een BBL-opleiding is er in verschillende sectoren. Spreekt de studie en toepassing van elektriciteit, elektronica en elektromagnetisme jou wel aan? Dan is misschien een elektrotechniek opleiding wel iets voor jou! Dit is een breed vakgebied, dus er is altijd genoeg uitdaging te vinden. Of ben je meer een horecatijger of van de zorg en welzijn? Er is genoeg keuze, dus er zit vast en zeker iets voor jou tussen!
Vind je het lastig om een studiekeuze te maken? Lees dan hier hoe je een studiekeuze maken aanpakt!