Skip to main content

Doen: werken en leren (BBL)

Niet iedereen is ervoor gemaakt om dagen met de neus in de boeken te zitten. Weken en weekenden studeren en stampen tot alles in je hoofd zit. Is studeren niet echt iets voor jou, maar wil je wel iets leren in een bepaalde sector? Dan is misschien een BBL-opleiding iets voor jou! 

Wat is een BBL-opleiding?

Voordat ik de voor- en nadelen voor je op een rijtje zet, is het misschien handig om te weten wat een BBL-opleiding eigenlijk inhoudt. Een BBL-opleiding is een combinatie van werken en leren. Het verschilt natuurlijk per opleiding, maar over het algemeen ga je meestal één of twee dagen naar school en ben je drie of vier dagen aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Werken en leren wordt steeds populairder en het aanbod wordt hierdoor steeds groter. 

Voor- en nadelen

Een BBL-opleiding heeft verschillende voordelen. Ten eerste doe je veel werkervaring op bij een opdrachtgever. Zo leer je niet alleen snel de kneepjes van het vak, maar het staat ook goed op je cv. Een ander (heel groot) voordeel is dat je iedere maand een lekker salaris krijgt! Dit salaris is conform CAO, dus helemaal niks mis mee. En grote kans dat de opleiding betaald wordt door het bedrijf waar jij gaat werken. Een nadeel van een BBL-opleiding is dat je geen stufi of studentenov krijgt. Ook leer je minder theorie, omdat je maar één of twee dagen in de week op school bent. Dit kan eventueel gevolgen hebben als je wil doorstromen naar een hogere opleiding. 

Sectoren 

Een BBL-opleiding is er in verschillende sectoren. Spreekt de studie en toepassing van elektriciteit, elektronica en elektromagnetisme jou wel aan? Dan is misschien een elektrotechniek opleiding wel iets voor jou! Dit is een breed vakgebied, dus er is altijd genoeg uitdaging te vinden. Of ben je meer een horecatijger of van de zorg en welzijn? Er is genoeg keuze, dus er zit vast en zeker iets voor jou tussen!

Vind je het lastig om een studiekeuze te maken? Lees dan hier hoe je een studiekeuze maken aanpakt!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.