Skip to main content

DIY ideeën voor je studentenkamer

Iedereen weet het, studeren kost behoorlijk wat geld, dus dat wordt besparen waar je besparen kunt. Maar wie zegt dat besparen erg moet zijn? Wij hebben de leukste DIY’s om je kamer in te richten voor je op een rijtje gezet!

Inrichtingstips

Voordat je helemaal losgaat met DIY-projecten is het belangrijk om een paar basisdingen te weten die kunnen helpen bij het inrichten van je studentenkamer. Aangezien de meeste kamers niet heel groot zijn, kun je toch op verschillende manieren slim opbergruimte creëren. Denk bijvoorbeeld aan dozen onder je bed zetten om schoenen of kleding op te ruimen of hoge kasten in de kamer te zetten of aan je muur te hangen. Als je namelijk meer grondoppervlak vrijhoudt, lijkt je kamer groter. Door lichte muren en lichte meubels krijgt je kamer een ruimere uitstraling. Daarnaast is de verlichting in je kamer essentieel; zorg voor een warme uitstraling met sfeerverlichting.

TIP: Als je maar één (klein) raam hebt in je kamer, kun je zorgen dat het licht zich beter door je kamer verspreidt door een spiegel tegenover het raam te plaatsen of er een aan de muur te hangen!

Oke, als je eenmaal een goede basis hebt in je kamer is het tijd om de inrichting wat sfeervoller te maken. Ik heb voor muurdecoratie, opbergruimte en een extra sfeervolle uitstraling een paar projecten voor je uitgezocht!

Planten

De nummer 1 tip die ik je kan geven voor een sfeervolle kamer is: zet planten neer! Je kunt natuurlijk kiezen voor nepplanten als je niet zulke groene vingers hebt, maar niet alle planten zijn moeilijk om te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan vetplantjes en cactussen, maar ook de pannekoekenplant (Pilea peperomioides) doet het erg goed in studentenkamers, aangezien deze weinig water nodig heeft. Als je een hele lege muur hebt in je kamer, is het leuk om je eigen plantenhanger te maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is touw en een plant (in een stevige pot). Hoe je precies moet knopen kun je zelf bepalen en is ook afhankelijk van de grootte van je plant, maar voor ideëen zijn genoeg beschrijvingen te vinden! Ook kun je heel simpel je eigen plantenterrarium maken. Hiervoor heb je een glazen pot nodig waarin je een bodempje van aarde, steentjes en mos legt. Daarna zet je er wat plantjes in en klaar! Vaak kun je een kurken stop op de pot zetten en hoef je er niks meer aan te doen; de pot vormt dan zijn eigen ecosysteempje.

Foto’s

Wat doe je met de saaie, kale muren van je kamer? Maak je eigen fotomuur! Het klinkt misschien ouderwets, maar foto’s uitzoeken en laten printen is een van de makkelijkste manieren om je studentenkamer persoonlijk te maken. Natuurlijk is het afhankelijk van de hoeveelheid foto’s die je kiest, maar dit hoeft niet duur te zijn. Ga voor een klein formaat, bijvoorbeeld polaroids (waar je ook tekst onder kunt schrijven) of 10x13 cm. Het leuke is dat juist de meest verschillende foto’s naast elkaar een leuk resultaat opleveren. Je kunt ze gewoon in een rijtje naast en onder elkaar hangen, maar ze bijvoorbeeld ook in een bepaalde vorm op je muur plakken. Als je liever niks op de muur plakt, kun je natuurlijk ook een lijst maken waar je alle foto’s in hangt!

Opbergruimte

Om de beperkte ruimte in je studentenkamer goed te benutten, kun je natuurlijk denken aan een slaapbank aanschaffen. Maar er zijn makkelijkere manieren om ruimte te creëren. Zoals al eerder gezegd, blijft er vaak veel ruimte onder je bed onbenut over. Je kunt een bed kopen met lades eronder, zodat je dit probleem meteen oplost, maar je kunt er ook voor kiezen dozen te kopen en deze gewoon eronder te schuiven. Door een mooi sprei te leggen over je bed, vallen de dozen eronder amper op en dient je bed ook nog eens als zitplek overdag! Ook kun je haakjes ophangen aan de achterkant van je deur waar je handdoeken, jassen of andere kleding op kunt hangen.

Woon je samen, maar wil je toch je eigen plek creëren? Wij hebben een paar tips voor hoe je een gedeeld appartement inricht!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.