Skip to main content

Dit moet je weten over de ontgroening!

Na de zomer melden veel studenten zich weer aan bij studentenverenigingen. Bij gezelligheidsverenigingen gaat er voor het lidmaatschap vaak een ontgroening aan vooraf. Tijdens deze kennismakingstijd (KMT) is het even afzien, maar wat is een ontgroening nou eigenlijk precies? In dit artikel lees je de belangrijkste feiten die je écht moeten weten over de ontgroening.

1. Aspirant-lid

Tijdens de ontgroening ben je nog geen officieel lid, maar aspirant-lid van de vereniging. Dit betekent dat je pas echt lid wordt als je de hele groentijd hebt doorlopen. De ontgroening is een verplichte kennismakingstijd (KMT), waarin aspirant-leden pesterijen en plagerijen ondergaan. Als je deze beproeving doorstaan hebt, wordt je geïnaugureerd als voltallig lid van de vereniging. Benieuwd welke verenigingen er in jouw studentenstad zijn? Check dan onze pagina met alle studentenverenigingen!

2. Hechte band

Tijdens de groentijd ga je een heleboel doen en ervaren wat je nergens anders meer mee gaat maken. Hierdoor bouw je met jouw lichting, in korte tijd, een hele hechte band op. Kort na de ontgroening vorm je (met een deel van jouw lichting) een club of verband waar je de rest van jouw studententijd mee optrekt. Dit is dan ook de basis voor veel vriendschappen die je de rest van je leven houdt!

3. Paklijst

Voordat de ontgroening begint, stuurt de vereniging een paklijst op naar de potentiële leden. Op deze lijst staan spullen die je moet aanschaffen voor de groentijd. Een tip: ga paklijsten niet oneindig lang ontcijferen. Meestal staan er expres spullen op die helemaal niet bestaan, moeilijk te krijgen zijn of meerdere dingen kunnen betekenen. Probeer wel om zoveel mogelijk spullen van de lijst mee te nemen, want er kunnen consequenties zijn als er items ontbreken!

4. Ontgroeningsrituelen

Hoewel elke vereniging haar eigen rituelen heeft, zijn er ook veel ontgroeningsrituelen die overal voorkomen. Zo moeten aspirant-leden tijdens de ontgroening vaak zoemen, smerige dingen eten, liedjes zingen, opdrachten uitvoeren en worden ze voortdurend voor lul gezet. Ook wordt vaak het slaapritme en eetpatroon verstoord en gelden er regels. Zo mogen aspirant-leden meestal niet roken, geen make-up dragen en zich minder wassen. Neem deze rituelen vooral niet te serieus! Voor je het weet sta je met de ontgroeningscommissie te drinken aan de bar. En ik beloof je: je gaat een toptijd tegemoet!

Twijfel jij nog om lid te worden? Wij schreven een hele uitgebreide pagina waarom je wel of niet lid moet worden bij een studentenvereniging. Handiggg!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.