Skip to main content

Dit moet je weten bij het kopen van je eerste auto

Het kopen van een eerste auto is altijd heel spannend! Maar soms ook lastig. Je kan als student bijvoorbeeld niet gelijk een nieuwe Audi A1 kopen… Meestal kijken wij studenten naar een tweedehands autootje. Om een miskoop te voorkomen hebben we een aantal tips opgesomd voor het kopen van een auto.

Het is altijd fijn om iemand aan je zijde te hebben die verstand heeft van auto’s. Neem dus bijvoorbeeld je vader, broer of vriend mee. Ken je een automonteur? Nog beter!

Autoverzekeringen

Een auto kost vaak meer dan je denkt. Je moet bijvoorbeeld een autoverzekering hebben en motorrijtuigenbelasting betalen. De wegenbelasting voor een dieselauto is dan voor een benzineauto. Daarentegen zijn diesels vaak zuiniger.
De verzekeringspremie voor een duurdere auto is uiteraard hoger dan voor een kleine en goedkopere wagen. Er zijn ook verschillende autoverzekeringen. Zo heb je bijvoorbeeld een WA-autoverzekering. Deze verzekering is wettelijk verplicht voor iedereen met een auto. Je bent dan verzekerd als je met je autoschade veroorzaakt aan een andere auto. Mensen met een auto vanaf 10 jaar kiezen meestal voor deze verzekering. Je hebt ook een WA+ autoverzekering. Met deze verzekering ben je verzekerd voor schade die je aan andere auto’s toebrengt. Daarnaast ben je onder andere ook verzekerd voor diefstal, inbraak en ruitschade. Deze verzekering wordt het meeste gekozen voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud is. Ook is er een Allrisk autoverzekering. Dit is de meest uitgebreide verzekering. Je bent dan verzekerd voor schade aan je eigen auto (ook als je die zelf veroorzaakt).

Het is dus belangrijk om eerst uit te zoeken wat jouw maandelijkse kosten gaan worden en wat je verzekerd wilt hebben!

Onderhoud van de auto

Elke auto heeft onderhoudsboekjes. In dit boekje staat welke reparaties er zijn gedaan. Let dus op of een auto zo een onderhoudsboekje heeft. Als er geen boekje is, dan kan dit een miskoop worden. Een auto krijgt elk jaar een beurt. Een auto die 10 jaar oud is, moet dus 9 of 10 stempels hebben in het onderhoudsboekje. Als je online contact hebt met de verkoper, vraag dan of hij een foto kan sturen van de stempels of het onderhoudsboekje. Als hij dat niet heeft, dan hoef je de auto niet eens te bekijken ;).

Maak een proefritje

Je wilt natuurlijk weten of je toekomstige auto wel lekker rijdt. Maak dus een proefrit! Je kan gelijk checken of de auto een beetje voldoet aan jouw verwachtingen. Kijk of de hoofdsteunen, gordels en stoel makkelijk te verstellen zijn. Check of je goed kunt kijken door de spiegels. Tijdens dit proefritje kan je ook kijken of je makkelijk kan schakelen, goed kunt zien, alle lichten het doen en of de vering van de auto goed is.

Extra tips

Er zijn natuurlijk veel dingen waar je aan moet denken als je je eerste auto koopt. Hieronder volgen nog een paar tips:

  • Bekijk de kilometerstand
  • Kijk of er geen schade aan de auto is
  • Kijk of de banden in orde zijn (ook de reserve)
  • Is het motorblok schoon?
  • Werkt de airco goed?
  • Hoe klinkt de uitlaat?
  • Vraag aan de eigenaar of er eerder schade is geweest

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.