Skip to main content

De meest voorkomende clichés per land

We hebben allemaal wel eens onze ideeën en vooroordelen over inwoners van bepaalde landen. Zo kun je denken dat de bevolking van een bepaald land niet grappig, overdreven vriendelijk of stug is. Maar zijn deze vooroordelen correct? TravelBird vroeg ambassadeurs, werkende op ambassades over de hele wereld naar de meest voorkomende clichés over hun eigen land en inwoners en maakten hier een overzicht van. Wij verzamelden de 10 interessantste antwoorden. (Bewaar dit artikel dus vooral als je binnenkort gaat studeren in het buitenland!)

Drinkend Mexico

We kennen allemaal nog wel het typische beeld in cartoons tijdens onze kindertijd van een Mexicaan. Toch blijkt niet iedereen in Mexico er zo uit te zien. Mr. Jorge-Castro Valle zet de Mexicaanse bevolking in een goed daglicht door het beeld van een slapende Mexicaan onder een cactus met een fles Tequila recht te zetten. Want dit zou toch niet helemaal kloppen.

Onvriendelijk Hongarije

De Hongaarse ambassadeur kaart drie vooroordelen aan die hij in de loop van de jaren te vaak gehoord heeft. Zo bestaat er een misverstand over de taalvaardigheid van de bevolking. "In realiteit spreken de jongere mensen bijna allemaal Engels en in Boedapest kun je in de meeste winkels en services in het Engels geholpen worden." Ook helpt hij het idee dat Hongaren xenofoob en antisemitisch zijn uit de wereld: "Hongaren (vooral in de kleinere steden) houden juist van buitenlanders, Hongaren staan zelfs bekend om hun gastvrijheid", aldus mr. Nagy Zoltán.

Lui Costa Rica

Vakantiegangers in Costa Rica zitten waarschijnlijk in een bepaalde vibe. Lekker luieren aan het strand, je begeven naar het diner en dan nog een cocktail op het terras. Hierdoor kunnen toeristen nog wel eens het idee krijgen dat iedereen in eenzelfde soort vibe zit en Costa Ricanen altijd in een dergelijk vakantie-tempo leven. Echter laat ambassadeur mr. Román Macaya ons weten dat hier niets van waar is: "De werkethiek van Costa Ricanen is juist erg sterk."

Zingend Oostenrijk

Als wij Oostenrijk zeggen, dan zeg jij… Lederhosen? Skipistes? The Sound of Music? Dit stereotype beeld van Oostenrijk vindt ambassadeur Elizabeth Ellison-Kramer niet helemaal juist. Hoewel veel inwoners - vooral in het westen - gek zijn op skiën, is dat niet het enige dat ze doen. Ook laat de ambassadeur weten dat "The Sound of Music juist populairder is in andere landen dan in Oostenrijk". Dus nodig die Oostenrijkse vriend maar niet uit voor een Sound of Music movie night.

Behoedend Ecuador

Wellicht heb je zelf oordelen over Ecuador en haar bevolking. Maar de Ecuadoriaanse ambassadeur werkende in Den Haag, wilde voor eens en altijd de volgende misconceptie de wereld uit helpen. "De strohoed wordt verward met de zogenaamde Panamahoed, maar komt oorspronkelijk uit Ecuador en niet uit Panama", aldus mr. Fernando Bucheli. Knoop het dus maar goed in je oren voor de volgende keer dat je een gesprek over de Panamahoed aangaat!

Beleefd Canada

De Canadese ambassadeur mevr. Susan Bincoletto laat weten dat er een aantal clichés zijn over de bevolking van Canada die wél kloppen. "Canadezen zijn vriendelijk, tolerant en, sorry, maar we verontschuldigen ons inderdaad heel vaak", luidt het antwoord. Ook laat ze ons nog weten dat het idee dat Canadezen vooral op het platteland leven niet klopt. Maar liefst 81% van de bevolking woont in stedelijke gebieden.

Ondersteboven Nieuw-Zeeland

Hoewel het misschien geen misconceptie onder (de meeste) volwassenen is, blijken veel Europese kinderen een verkeerd beeld te hebben van de 'leeftoestand' in Nieuw-Zeeland. "Het is verbijsterend dat Europeanen me vertellen hoe ze als kinderen dachten dat iedereen in Nieuw-Zeeland op de een of andere manier op de kop loopt", zo laat ambassadeur mevr. Nicole Roberton, werkende in Wenen, weten. 

Vrolijke Filipijnen

Wanneer je aan de Filipijnen denkt, denk je wellicht aan goed weer, gezelligheid en vrolijke mensen. Echter moet er op basis van het zorgeloze en goedgekeurde karakter van de inwoners niet een conclusie getrokken worden over hoe serieus en toegewijd ze zijn, volgens ambassadeur mevr. Melita Sta. Maria-Thomeczek. "Vaak onderschat men dan ook hoe serieus en toegewijd ze kunnen zijn wanneer ze verantwoordelijkheid dragen of wanneer ze deelnemen aan een ernstige discussie". Misschien een reden om die discussie met je Filipijnse studiegenoot uit de weg te gaan?

Nors Noorwegen

"Er wordt gezegd dat Noren afstandelijk zijn. Maar dat is verre van waar", begint ambassadeur mr. Jørn Eugene Gjelstad, werkende voor de Noorse ambassade in Athene. "Ze hebben een andere mentaliteit in vergelijking met landen die zuidelijker liggen, dat klopt. Ze zullen geen praatje maken in de bus of met vreemden praten, maar koud zijn ze zeker niet. Wanneer je vrienden maakt met een Noor, maak je een vriend voor altijd!". Tijd om vrienden de maken met wat Noren dus!

Rokend Nederland

Tot slot maakt mr. Matthijs van Bonzel, werkende voor de Nederlandse ambassade in Madrid, er niet veel woorden aan vuil. Hij wil voorgoed afrekenen met het cliché dat we allemaal wel kennen en eens gehoord hebben, en zegt; "Maak je geen zorgen, we roken niet allemaal wiet!"

Wil je meer handige informatie over reizen en studeren in het buitenland? Kijk dan eens op onze pagina reizen tijdens en na je studententijd, lees onze blog tips: studeren in het buitenland en meld je aan voor onze nieuwsbrief! Je ontvangt dan maandelijks een update met onder andere leuke reistips!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.