De lekkerste tapas hapjes!
Het is weer Wereld Tapasdag en dat betekent een goed excuus voor een lekker plankje vanavond! Vooral toen de horeca nog gesloten was en we thuis moesten borrelen, is het populair geworden om een lekker plankje op tafel te zetten. Maar ook in de restaurants zie je het veel terug. Kun jij nog wel wat inspiratie gebruiken voor lekkere tapas hapjes voor op de bank vanavond? Ik zet wat lekkere hapjes voor je op een rijtje.
Soepje van culinair niveau
Om in de Spaanse sfeer te blijven, heb ik een speciaal recept voor je tapas. De soep heet Salmorejo en wordt koud gegeten. Een perfecte starter voor jouw tapasmomentje. Aangezien je student bent, heb ik ook gekeken naar een makkelijk en betaalbaar soepje.
Op je boodschappenlijstje staat:
- 1 kilo rijpe tomaten
- 3 eetlepels rode wijnazijn
- 4 sneetjes brood
- 3 teentjes knoflook
- 75ml olijfolie
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 eieren
- 4 plakjes serranoham
Begin met het koken van de eieren. Ze moeten 8 minuten koken zodat ze goed hard zijn. Terwijl je de eieren dus lekker laat borrelen in het hete water, snijd je de tomaten in partjes van 4. Deze doe je vervolgens in de blender. Voeg de sneetjes brood, olijfolie, knoflook, rode wijnazijn, paprikapoeder en een beetje peper en zout toe en begin met mixen. Laat het gemixte goedje een uur in de koelkast staan. Snijd vervolgens de eieren in stukjes en doe hetzelfde met de serranoham. Schenk hierna de soep in een kom en sprenkel de gesneden stukjes ei en serranoham over de soep. Smullen maar!
Nacho hapjes
We kennen natuurlijk allemaal wel nachos. Een bak met tortilliachips en heel veel kaas! Maar wat als je dit eens doet met garnalen? Het lijkt misschien vreemd, maar ik beloof je: het is heerlijk! Dit heb je nodig:
- 1 zak nacho chips
- 180 gram garnalen
- 2 lente-uien
- 2 avocado's
- een halve rode peper
- een halve citroen
- 1 rode ui
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel olie
Begin met het bereiden van de garnalen. Voordat je begint met het bakken, voeg je de paprikapoeder bij de garnalen. Vervolgens bak je de garnalen in een pan met olie voor ongeveer 5 minuten. Terwijl de garnalen lekker aan het bakken zijn, kun je aan de slag met de avocado's. Pak een schaaltje en prak de avocado's fijn, snijd de ui, lente-ui en de rode peper fijn. Voeg dit allemaal bij elkaar en dan heb je je eigen guacamole! Tot slot pak je een nacho chip, breng je het avocado mengsel er op en top je het af met de garnaal. Om het een andere smaaksensatie te geven, kun je er citroensap over sprenkelen. Supermakkelijk en snel! Genieten maar!
Bruschetta
Als je aan tapas denkt, dan denk je aan bruschetta. Dat kan niet anders! Een heerlijk stokbroodje met tomaatjes en kruiden. Heel simpel, maar oh zo lekker! Voor de lekkerste bruschetta neem je:
- 1 stokbrood
- 4 tomaten
- 1 teentje knoflook (of twee ;))
- verse basilicum
- peper en zout
- olie
- Italiaanse kruiden
- Balsamicoazijn
Kook wat water en schenk dit in een grote kom. Snijd met een scherp mes een kruis in de onderkant van de tomaten en leg deze 2 minuten in het water. Laat ze daarna even afkoelen en trek het velletje eraf. Snijd de tomaten in kleine stukjes en de basilicum en knoflook zo fijn als je kunt. Meng de tomaten en basilicum door elkaar, samen met wat peper en zout, een klein beetje olie en Balsamicoazijn. Snijd dan het stokbrood in sneetjes en besmeer dit met een mengsel van olie, knoflook en Italiaanse kruiden. Leg de sneetjes ongeveer 5 minuten in de oven totdat ze knapperig zijn. Verder het tomatenmangel over de broodjes en genieten maar!
Drankje
Bij al deze heerlijke hapjes, hoort natuurlijk ook een lekker drankje. Mocht je echt in de Spaanse keuken willen blijven, adviseer ik je om aan de rode sangria te gaan. Je zou het zelfs als een toetje kunnen gebruiken, aangezien er vers fruit in zit. Natuurlijk kun je ook altijd voor een heerlijk wijntje of biertje gaan! Wil je écht uitpakken? Check hier de lekkerste cocktail recepten!