Skip to main content

Blue Monday: zo voorkom jij depressieve gevoelens

Elk jaar in januari is weer raak: Blue Monday. Volgens velen de meest deprimerende dag van het jaar, zeker na het afgelopen jaar. Des te meer reden om de Blue Monday Blues voor te zijn.

Blue Monday

Het fenomeen Blue Monday is bedacht door een wetenschapper: Cliff Arnall. Hij kwam met een formule die aan zou tonen dat mensen op de maandag in de laatste volle week van januari het meest treurig waren. Dit jaar 18 januari 2021. Het weer is dan slecht, de goede voornemens liggen alweer in de prullenbak, en het duurt nog eeuwig voor er weer vakantie gevierd kan worden. Zeker in coronatijd is het niet ondenkbaar dat mensen zich op deze dag behoorlijk down voelen. Hoewel Arnall veel kritiek kreeg, is Blue Monday wel opgepakt door het grote publiek.

Goed, genoeg theorie. Nu we weten wanneer en waarom Blue Monday op de kalender staat, is het aan ons om ervoor te zorgen dat deze dag alles behalve deprimerend wordt. Een van de beste manieren om dit te doen, is door je sleur te doorbreken.

Neem tijd voor jezelf

Een van de manieren waarop je Blue Monday een positieve draai kan geven, is door vrij te nemen en lekker te ontspannen. Ga voor een dagje (home)spa, ga lekker wandelen in het bos, of verwen jezelf met een versgebakken taart, een winterse cocktail of maak een van deze heerlijk warme winterse gerechten!

Maak plannen

Wat je ook kunt proberen, is het maken van leuke plannen. Ga op zoek naar een leuke camping of een luxe hotel en boek een (paar) nacht(en), in je eentje of samen met vrienden. Een van de deprimerende dingen van Blue Monday is de uitzichtloosheid; dus zorg ervoor dat je weer dingen hebt waar je naartoe kunt leven! Op 18 januari zitten we nog in de lockdown, maar je kan wel een overnachting in een hotel boeken. Het is goed om even weg te zijn thuis en in een andere omgeving. Investeer in jezelf en geef jezelf een cadeautje om een nachtje weg te gaan. Je kunt het natuurlijk ook dichterbij huis zoeken en gewoon een gezellige dag of avond met een vriend houden. Ga lekker de buitenlucht in of kijk een leuke film. Voor het avondeten bestel je jouw favoriete comfort food. Het zal je goed doen :-).

Tip: bij Papa John's krijg je tot 24 januari de 2e pizza gratis als je de kortingscode MEGA241 bij het afrekenen invult. Scheelt toch weer op je studentenbudget!

Samen staan we sterk

Monday. Plan een activiteit, organiseer een bordspellenmiddag, of ga gewoon gezellig samen wandelen en ergens koffie afhalen. Blue Monday is zo voorbij als je hem doorbrengt met mensen waar je om geeft.

Geef je gevoel de ruimte

Helpen deze tips niet tegen de Blue Monday Blues? Erg balen, maar dat kan. Het is oké om je een dagje wat minder vrolijk te voelen. Zeker na de afgelopen maanden zullen mensen zich regelmatig depressief of eenzaam hebben gevoeld. Op een dag zoals Blue Monday wordt dit gevoel nog eens extra versterkt. Maar blijf niet in dit gevoel hangen. Bedenk je op dat soort momenten dat dingen ook weer beter gaan worden. Clichés zoals ‘er is licht aan het einde van de tunnel’ en ‘na regen komt zonneschijn’ bestaan niet voor niets. Het zijn clichés omdat er een kern van waarheid in zit.

Want er is ook goed nieuws: de dagen worden weer langer, je kunt altijd een nieuwe poging wagen met je goede voornemens en het is voorjaarsvakantie voor je er erg in hebt. Dus schenk dat halflege glas nog eens lekker vol! En dan morgen lekker je Blue Monday roes uitslapen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.