Bijbaan Delft: zo vind je 'm!
Kun jij tijdens je studententijd wel wat extra geld gebruiken? Of wil je graag wat werkervaring opdoen tijdens je studie? Ga dan op zoek naar een bijbaantje. In deze blog vind je een stappenplan voor een succesvolle zoektocht!
Stap 1: Zorg dat je weet waar je naar op zoek bent
Allereerst is het belangrijk dat je voor jezelf goed weet wat voor bijbaan je wil. Op die manier kun je gerichter zoeken. Bedenk bijvoorbeeld of een baan in de horeca iets voor jou is of dat je liever een studiegerelateerde bijbaan hebt. Check deze blog van Dewi over de beste bijbanen in Delft om te zien welke opties er zoal zijn. Denk ook na over de werkomstandigheden. Wil je bijvoorbeeld een flexibele baan of vind je het fijn om een contract met vaste uren te hebben?
Stap 2: Zorg dat je goed voorbereid bent
Nu je weet waar je naar op zoek bent, is het tijd om je voor te bereiden op de zoektocht. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je cv up-to-date is. Lees hier hoe je een goed cv maakt. Daarnaast is het handig om een standaard opzetje te maken voor een sollicitatiebrief of -mail. Dit scheelt je heel wat tijd als je veel sollicitaties verstuurt. Pas de brief vervolgens per sollicitatie aan, zodat hij goed past bij het bedrijf en de functie uit de vacature.
Stap 3: De zoektocht
Tijd om echt te gaan zoeken! Een snelle en handige manier is zoeken via internet. Houd bijvoorbeeld onze pagina met vacatures in Delft in de gaten. Ook is het goed om gewoon eens op Google te kijken wat je tegenkomt. Het is dan wel belangrijk dat je relevante zoektermen gebruikt, zoals: bijbaan Delft, bijbanen Delft en vacatures Delft. Eventueel kun je er al het soort vacature achter plakken als je weet waar je naar op zoek bent (bijvoorbeeld: bijbaan Delft horeca). Zoek je een bijbaan in bijvoorbeeld de horeca of een winkel? Dan is het ook een optie om bij verschillende bedrijven langs te gaan om te vragen of ze nieuwe werknemers zoeken. Probeer hiervoor een rustig moment uit te kiezen, zodat de medewerkers de tijd hebben om even met je in gesprek te gaan. Zorg er ook voor dat je een geprinte versie van je cv meeneemt, zodat je die eventueel achter kan laten.
Stap 4: De sollicitatie
Een goede sollicitatie begint met een goede motivatie. Zorg dat je altijd je keuze om bij het betreffende bedrijf te gaan werken onderbouwt. Ook als er niet expliciet naar een motivatiebrief wordt gevraagd. Verder is het uiteraard slim om je aan de richtlijnen van de vacature te houden. Vragen ze om een sollicitatiebrief van één kantje? Kom dan niet aanzetten met slechts een paar zinnen of juist een verhaal van vier pagina’s.
Ook tijdens het sollicitatiegesprek zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Trek bijvoorbeeld kleding aan die bij het imago van het bedrijf past. En zoek van tevoren veel informatie over het bedrijf op. Zo laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent. Wat hierbij ook kan helpen is het voorbereiden van een paar vragen. Vaak krijg je aan het einde van het gesprek namelijk de kans om zelf wat vragen te stellen.
Wil je meer tips voor een goede sollicitatie? Kijk dan eens op onze pagina over hoe je moet solliciteren. Hier lees je onder andere hoe je goed kunt onderhandelen over je contract.
Stap 5: Aan het werk!
Als je eenmaal aangenomen bent, is het natuurlijk de bedoeling dat je een goede indruk blijft maken. Probeer in korte tijd zoveel mogelijk te leren door te kijken hoe je collega’s te werk gaan. Wees ook niet bang om vragen te stellen. Het is heel logisch dat je op je eerste dag niet meteen alles weet!