Skip to main content

Als student op jezelf wonen - dit moet je regelen!

Yes, het is zover! Na verschillende hospiteeravonden heb je eindelijk het verlossende telefoontje ontvangen dat je binnenkort een nieuw huis hebt. Erg leuk, want het is een nieuwe ervaring waarin je veel vrijheid hebt en nieuwe huisgenootjes leert kennen. Maar tegelijkertijd ook een beetje spannend. Misschien ga je wel naar een grote stad verhuizen waar je alles opnieuw moet gaan ontdekken. Als je op jezelf gaat wonen zijn er verschillende zaken waarmee je rekening moet houden. Welke zaken dat zijn lees je hieronder, want dat hebben wij voor je uitgezocht!

1. Check je huurcontract

Voordat je het huurcontract tekent, is het belangrijk om eerst te lezen wat er precies in staat. Je kunt hulp vragen aan je ouders of vrienden als je het lastig vindt om het zelf goed door te lezen. De Rijksoverheid heeft ook een overzicht gemaakt van welke informatie in het huurcontract moet staan.

2. Schrijf je in bij de gemeente

Als je gaat verhuizen naar een andere stad, moet je je inschrijven bij de nieuwe gemeente. Onthoud hierbij dat je vanaf 4 weken voordat je gaat verhuizen tot 5 dagen nadat je verhuisd bent, ingeschreven moet staan. De inschrijving kan worden gedaan via de website van de gemeente waar je gaat wonen.

3. Wijzig je adres

Eenmaal ingeschreven bij de nieuwe gemeente? Dan is het nu tijd om je adres te wijzigen. De gemeente geeft jouw adreswijziging door aan belangrijke instanties zoals aan je zorgverzekeraar. Voor de volgende instanties moet je het zelf doen:

  • Universiteit
  • Huisarts, tandarts en apotheek 
  • De bank 
  • Werk 
  • DUO
  • Webshops

4. Verzekeringen

Als je uit huis gaat moet je verschillende verzekeringen afsluiten. Hieronder vind je de belangrijkste.

1. Zorgverzekering

Vanaf je 18e en wanneer je uit huis gaat, ben je in Nederland verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Mocht je dat nog niet hebben gedaan, dan kun je hier de beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor studenten vinden.

2. Inboedelverzekering

Soms is een inboedelverzekering opgenomen in het huurcontract. Dan zijn verplaatsbare spullen zoals je laptop bijvoorbeeld meeverzekerd. Maar meestal moet je zelf een inboedelverzekering afsluiten. In dit artikel vind je de beste en goedkoopste inboedelverzekeringen van 2024 als je op jezelf gaat wonen.

3. Aansprakelijkheidsverzekering

Het is niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar wel handig. Stel dat je per ongeluk een kop thee morst over iemand zijn laptop, of iets duurs van iemand laat vallen... Fijn als je hiervoor verzekerd bent en dit niet uit eigen zak hoeft te betalen. Het is meestal een klein bedrag per maand, dus als er iets gebeurt dan heb je het er snel uit!

4. Uitvaartverzekering

Een verzekering waar je niet snel aan denkt, maar die wel belangrijk is, is een uitvaartverzekering. Een uitvaart in Nederland kost gemiddeld tussen de € 7000,- en € 11.000,-, dus het is verstandig om hiervoor een verzekering af te sluiten. Je kunt eerst navragen bij je ouders of zij dit al voor jou hebben gedaan. Hoe jonger je deze verzekering afsluit, hoe lager de premie die je betaalt. Hier vind je uitvaartverzekeringen voor studenten.

5. Schrijf op wat je uitgeeft

Als je geldt wil besparen, dan is het slim om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Schrijf op wat je inkomen per maand in en wat je uitgeeft. Bekijk na één maand waar je iets moet bijsturen. Hierdoor word je bewuster van wat je uitgeeft en waar je op kunt besparen. Een koffietje buiten de deur halen is lekker, maar ook thuis kun je goede koffie zetten.

Wist je dat...?

Als je op jezelf gaat wonen heb je recht op verschillende toeslagen. Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen of je in aanmerking komt voor bijvoorbeeld zorg- of huurtoeslag. Sinds september 2023 krijg je, als je staat ingeschreven bij een hogeschool of universiteit, weer een basisbeurs. Benieuwd hoeveel je kan ontvangen en op welke data het wordt uitbetaald? Hier vind je de uitbetaaldata en bedragen. De basisbeurs kun je aanvragen via DUO.

 

Succes!!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.