Skip to main content

5 misverstanden over je autoverzekering

Bezit jij een auto? Lucky you! Het is namelijk megahandig als je als student een auto bezit. Je rijdt op vrijdag makkelijk naar je ouders en bent niet gebonden aan het ov. Maar als je een auto bezit, moet je wel goed nadenken over je autoverzekering. Samen met Independer zetten wij daarom de 5 grootste misverstanden over autoverzekeringen op een rij.

Misverstand 1: het is beter om mijn auto te verzekeren op de naam van mijn vader of moeder

Als je een auto koopt, ben je verplicht om de auto op jouw naam te zetten. Het is natuurlijk heel verleidelijk om de autoverzekering op naam van één van je ouders te zetten. Waarschijnlijk hebben zij al schadevrije jaren opgebouwd, waardoor de premie lager is. Maar jammer genoeg mag dit niet. De auto moet wettelijk gezien op naam staan van degene die er het meest in rijdt. Uiteindelijk is dat ook veel voordeliger voor jou! Hoe eerder je begint aan het opbouwen van schadevrije jaren, hoe sneller je een no-claimkorting krijgt. (Dus een lagere premie!)

Misverstand 2: ik heb drie jaar geen schade gereden, dus ik heb drie schadevrije jaren

Iedereen die een autoverzekering op zijn/haar naam heeft staan, bouwt schadevrije jaren op. Per jaar dat je geen schade claimt bij je verzekeraar, krijg je er één schadevrij jaar bij. En hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op je autoverzekeringspremie.
Als je een schade aan je eigen auto claimt bij je verzekeraar, val je terug in schadevrije jaren. Als je net een autoverzekering hebt, val je vijf jaar terug in schadevrije jaren als je iets claimt. Dit betekent dat je dus ook een negatief aantal schadevrije jaren kan hebben. Drie jaar geen schade rijden, betekent dus niet altijd dat je drie schadevrije jaren hebt opgebouwd. Benieuwd hoeveel schadevrije jaren je hebt? Je kan dit checken op de laatste polis die je van je verzekeraar hebt gekregen.

TIP: heb je een kleine schade, zoals een krasje? Dan kan je de reparatie beter zelf betalen. Want als je schade claimt bij je verzekeraar, kost je dat schadevrije jaren. Je autoverzekeraar verhoogt dan de premie. En dat is vaak duurder dan de kosten om een kleine schade te herstellen!

Misverstand 3: ik heb een volledig cascoverzekering nodig

Een volledig cascoverzekering (allrisk) is de meest uitgebreide dekking. Hiermee ben je ook verzekerd voor de meeste schades aan je eigen auto. Ook als je die zelf hebt veroorzaakt. Daarnaast ben je verzekerd voor schade bij anderen. Fijn voor brokkenpiloten dus, maar let op! Vaak heb je zo’n uitgebreide dekking helemaal niet nodig. Misschien ben je zelfs oververzekerd! Stel, je hebt een allriskverzekering en je auto wordt gestolen. Dan vergoedt de autoverzekering vaak niet meer dan de dagwaarde (wat je auto op dat moment waard is). En als jouw auto niet meer de nieuwste is, is die waarde natuurlijk niet meer zo hoog.

TIP: wil je autoverzekeringen vergelijken? Kijk dan niet alleen naar de leeftijd van je auto. Check ook het aantal schadevrije jaren, de dagwaarde en in hoeverre je afhankelijk bent van je auto.

Misverstand 4: ik krijg een vervangende auto als mijn auto in het buitenland wordt gestolen

Lekker aan het rijden door Europa met je clubgenoten? Het laatste wat je wilt is dat dan je auto gestolen wordt. Als het wel gebeurt, krijg je meestal vervangend vervoer aangeboden als je een verzekering voor WA beperkt casco of WA volledig casco hebt. Vaak is dit voor maximaal 30 dagen. Een andere optie is dat je per dag een (gedeeltelijke) vergoeding krijgt voor een huurauto. Check de polisvoorwaarden van je autoverzekering om te zien wat jouw verzekeraar biedt.
Is je auto na 30 dagen nog niet teruggevonden? En heb je een beperkt casco of volledig casco autoverzekering? Dan vergoedt je verzekeraar een bepaald bedrag. Hoe hoog dit is hangt af van de leeftijd van je auto en de regeling die je autoverzekeraar heeft:

  • Nieuwwaarderegeling: je krijgt een bedrag waarmee je dezelfde auto nieuw kunt kopen.
  • Aanschafwaarderegeling: je krijgt het bedrag dat je betaald hebt voor je tweedehands auto.
  • Dagwaarderegeling: je krijgt de dagwaarde van de auto vergoed. Een expert stelt vast hoe hoog dit bedrag moet zijn. Als je het niet eens met de vergoeding bent, kun je zelf een expert inschakelen (contra-expert), maar dit moet je vaak zelf betalen. Stel dat jouw expert en die van de verzekeraar het niet eens worden, dan kijkt er nog derde expert mee. Zijn/haar oordeel is bindend.

Welke regeling bij jouw autoverzekeraar geldt, staat in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

Misverstand 5: mijn pechhulpverzekering geldt alleen in Nederland

De meeste autoverzekeraars hebben ook een aanvullende verzekering voor pechhulp in het buitenland. Hiermee krijg je bijvoorbeeld hulp ter plaatse, vervangend vervoer en hotel- en extra reiskosten vergoed. Wat je verzekering vergoedt, verschilt per autoverzekeraar.

TIP: pechhulp zit vaak ook in je reisverzekering. Of je krijgt het vergoed via de garage of een pechhulpdienst zoals de ANWB. Check dus of je niet dubbel verzekerd bent. Scheelt weer in de portemonnee!

Moet jij je rijbewijs nog halen? Wij zochten alles uit wat je moet weten over je autorijbewijs!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.