Skip to main content

3 tips om een passende hbo-opleiding te kiezen

Binnenkort is alweer de deadline om je in te schrijven voor een nieuwe opleiding. Dit is een belangrijk moment, want deze keuze kan bepalend zijn voor je toekomst. Daarnaast wil je natuurlijk een studie doen die je leuk vindt! Nu weet ik uit eigen ervaring dat dit echt een issue kan zijn... Telkens weer studiekeuzetesten maken en dan een uitslag krijgen die helemaal niet bij je past… Maar het kan veel makkelijker! Lees daarom hier mijn advies.

1. Dream job

Om de juiste keuze te maken, kan je vacatures en bedrijven zoeken waar je later dolgraag wil werken. Neem contact met ze op en vraag welke opleiding je nodig hebt om bij hen te werken. Ook kan je proberen om een koffietje te drinken met een medewerkers van het bedrijf. En wie weet kunnen zij je wel helpen in je studiezoektocht!

2. Open dagen

Mijn tweede tip is: bezoek zoveel mogelijk open dagen. Door open dagen te bezoeken krijg je een goed beeld van de opleiding. Bij een open dag kan je ook met studenten en docenten praten. Nu weet ik dat dit niet het leukste is om te doen aangezien het je precious vrije tijd in beslag neemt, maar het kan erg interessant zijn!

3. Tussen de studenten

De derde tip die ik kan meegeven, is om een dagje mee te lopen. Zelf vond ik dat best spannend om te doen, maar ik kreeg wel een duidelijk beeld van de opleiding. Je kan bijvoorbeeld dan zien met wat voor middelen ze werken. Ook merk je of de opleiding is wat je ervan verwachtte.
En wees niet bang om vragen te stellen. Werk je bijvoorbeeld met je eigen laptop en hebben ze Windows of Apple? Het klinkt misschien gek. Maar door dit soort vragen te stellen krijg je een beeld van wat de opleiding belangrijk vindt en in welk materiaal ze investeren. Het ligt natuurlijk wel aan de opleiding die je gaat volgen. Zo kan het bij een technische studie belangrijk zijn dat er materiaal beschikbaar is om projecten te visualiseren.

Ik hoop dat dit advies jullie geholpen heeft. Veel succes met je studiekeuze! Wil je meer weten over hoe het is om van mbo naar hbo te gaan? Lees dan ook ons interview.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.