Skip to main content

3 tips om beter met geld om te gaan

De duurste maand van het jaar is inmiddels voorbij, maar je bankrekening loopt waarschijnlijk nog steeds niet over van het geld. Daarnaast heb je als student naast je studie niet genoeg tijd om te werken zodat je wat meer geld kan verdienen. Ook is het leven tegenwoordig door o.a. inflatie alleen maar duurder geworden.  En dat terwijl de studententijd juist een periode is waarin je veel leuke dingen wil doen. Eet jij soms aan het einde van de maand alleen maar een goedkope pasta pesto of baal jij soms dat je dat festivalkaartje eigenlijk niet meer kan betalen? Probeer deze 3 tips eens uit om beter met je geld om te gaan!

1. Schrijf alles op

Wat enorm kan helpen is om één of twee maanden bij te houden waar je jouw geld aan uitgeeft. Schrijf eens op hoeveel je uitgeeft aan vaste lasten, boodschappen, kleding, uit eten, de kroeg, festivals of een vakantie. Door hier een overzicht van te hebben kan je betere beslissingen nemen. Misschien heb je bijvoorbeeld al een vaste uitgave ontdekt waar je prima zonder kan, of besef je dat je net wat te veel uitgeeft aan kleding. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om geld voor bijvoorbeeld boodschappen apart te zetten, zodat je aan het einde van de maand minder geld stress hebt. Je hebt veel handige websites en apps waarin je al je uitgaven kunt bijhouden! 

2. Spaar geld

Wanneer je van plan bent om een wat grotere uitgave te gaan doen, is het veel fijner om daarvoor te sparen. Want door in de zomervakantie ineens een hele vakantie te betalen, kan je de rest van de zomer waarschijnlijk niet zoveel leuke dingen meer doen. Je kan er zelfs over nadenken om een termijndeposito te openen. Een termijndeposito is een vorm van sparen. Er is alleen één groot verschil met jouw eigen spaarrekening: in de tussentijd kan je niet zelf bij het geld. Het is dus belangrijk dat je hier alleen geld op zet wat je voorlopig niet nodig denkt te hebben. Je wil niet in de problemen komen, omdat je teveel geld op deze termijndeposito hebt gezet. Je bouwt rente op over dit bedrag, waardoor het interessant is om het voor een aantal jaar weg te zetten. Bij een termijndeposito is de rente soms zelfs hoger is dan normaal! Je kan zelf beslissen wat de looptijd is van deze termijndeposito. Je zou bijvoorbeeld kunnen instellen dat 't geld weer op te nemen is op het moment dat je klaar bent met studeren.

3. Praat erover

Met vrienden of familie praat je misschien liever niet over geld, maar het kan wel fijn zijn. Andere mensen kunnen je tips geven of motiveren. Daarnaast kan het fijn zijn om bepaalde zorgen met medestudenten en vrienden te bespreken. Wanneer jullie samen meer op jullie geld willen letten, kan je samen op zoek naar low budget activiteiten. 

Hopelijk heb jij iets aan deze tips en heb je meer ruimte om te doen en te kopen wat je écht graag wilt. Heb jij nog meer tips om goed met je geld om te gaan?
 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.