Skip to main content

3 belangrijke verzekeringen voor studenten

Als student dien je plotseling veel meer zaken zelf te regelen dan je voorheen gewend was. In eerste instantie betreft dit uiteraard de dagelijkse taken, zoals wassen, koken, schoonmaken en boodschappen doen, om er maar een paar te noemen. Ondanks dat deze verantwoordelijkheden als vervelend kunnen worden ervaren, zul je uiteindelijk hierin je weg vinden. Lastiger zijn echter de kwesties die te maken hebben met verzekeringen.

Op een bepaald moment bereik je een leeftijd en levenssituatie waarbij je zelf verzekeringen moet afsluiten. Dit artikel biedt meer inzicht in drie belangrijke verzekeringen voor studenten: de zorgverzekering, een fietsverzekering en een inboedelverzekering. Lees snel verder!

1. Zorgverzekering

In Nederland is het wettelijk verplicht om een zorgverzekering te hebben. Gelukkig verloopt dit tot je 18e verjaardag automatisch via de verzekering van je ouders. Vanaf je 18e verandert dit echter. Na je verjaardag heb je een maand de tijd om dit te regelen. Het is verplicht om je te verzekeren met het basispakket, dat bij elke zorgverzekeraar hetzelfde is. Daarnaast kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen, waarmee je voor meer zorg verzekerd bent, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie. Dit brengt echter ook hogere maandelijkse kosten met zich mee. Of je dit moet doen, hangt dus af van jouw zorgbehoeften. Het is tevens belangrijk om te weten dat je altijd een eigen risico moet opmaken voordat je aanspraak kunt maken op vergoedingen van jouw verzekering. De hoogte van het eigen risico kun je zelf bepalen. Elk kalenderjaar kun je zorgverzekeringen opnieuw vergelijken en eventueel voor een andere optie kiezen.

2. Fietsverzekering

Een tweede handige verzekering voor een student is een fietsverzekering. Bijna elke student maakt regelmatig gebruik van zijn fiets, vooral als je in een grote stad in Nederland woont. Echter, je bent niet de enige die dit handige vervoersmiddel waardeert; fietsen worden in grote steden vaak gestolen of beschadigd. De kosten voor een nieuwe fiets zijn voor een student behoorlijk hoog. Dit is dan ook de reden waarom het verstandig is om je fiets te verzekeren. Vooral elektrische fietsen, gezien hun hogere waarde, verdienen extra bescherming. Een voorbeeld van een fietsverzekering is de e-bike verzekering bij Univé. Een fietsverzekering voor een gewone fiets kost vaak maar een paar euro per maand, maar biedt aanzienlijke voordelen. Zo ontvang je gedurende enkele jaren de volledige aankoopprijs terug als je fiets gestolen wordt, en ontvang je ondersteuning bij pech onderweg, zoals een lekke band. Ideaal! Indien je nog geen fietsverzekering hebt, is het raadzaam om de aanbieders te vergelijken, zoals de Univé fietsverzekering.

3. Inboedelverzekering

Wanneer je op jezelf gaat wonen, is een inboedelverzekering zeker aan te raden. Met deze verzekering dek je simpelweg alle bezittingen binnen jouw woning. Of het nu gaat om diefstal uit jouw kamer, brand of schade door wateroverlast, situaties waarin jouw spullen, zoals laptop of telefoon, vergoed worden. Ook een inboedelverzekering kost vaak slechts ongeveer een tientje per maand.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Delft Studentenstad

Delft biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Delftse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Delft.

Studeren in Delft

Ga jij studeren in Delft? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Delft

Ga je in Delft studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Delft en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen in Delft

Ga je studeren in Delft? Dan wil je hier misschien ook wel wonen! Delft is een van de leukste studentensteden van Nederland.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Delft

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Delft Studentenstad.

Gezondheidszorg in Delft

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Delft staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.