← Terug naar overzicht

Met deze 5 tips houd je je studentenhuis makkelijk schoon!

Een studentenhuis is vaak niet zo schoon als thuis thuis. Wanneer je net bent verhuisd, kan dat soms best even wennen zijn. Niet alleen omdat je zelf het huishouden moet regelen, maar ook omdat het per persoon kan verschillen wat je onder ‘schoon’ verstaat. Met deze schoonmaaktips kun je er, samen met je huisgenoten, voor zorgen dat jullie studentenhuis schoon blijft!

1. Schoonmaakrooster

Het schoonmaakrooster is niet meer weg te denken uit vele studentenhuizen. In het schoonmaakrooster lees je wie welke taak wanneer moet doen. Vaak moet je ook aangeven of je de taak ook daadwerkelijk gedaan hebt. Belangrijk bij het maken van een schoonmaakrooster is dat je de taken niet te groot maakt. Zeker als je met veel huisgenoten woont, kun je de taakjes makkelijk opdelen. Zo doet iedereen iedere week een klein klusje. Het is ook mogelijk om ‘straffen’ te geven wanneer iemand zijn taak niet doet. Bijvoorbeeld een kratje bier kopen voor het huis of voor iedereen koken op de huisavond.

2. Afwasteiltjes

Het komt vaak voor dat er afwas in de keuken staat die zogenaamd van niemand is. Met een teiltjesysteem kun je dit voorkomen. Iedereen heeft zijn eigen teiltje, met daarin zijn eigen afwas. Zo staat de vieze vaat de anderen niet in de weg. Het nadeel hiervan is wel dat sommige huisgenootjes misschien nooooit hun eigen teiltje leegmaken. Maar dan weet je wel wie je erop kunt aanspreken. Lukt het nog steeds niet om de keuken schoon te maken? Check dan deze schoonmaaktips voor een vieze studentenkeuken.

3. Name tags

Het is sowieso handig om iedereen zijn eigen ‘plekjes’ te geven in het huis. Een eigen plankje in het keukenkastje en de koelkast bijvoorbeeld. En een eigen postvakje. Zo hebben jullie minder last van elkaars spullen. En je kunt je eigen plankje zo schoon en opgeruimd houden als je zelf wilt.

4. Vaste taken

Verdeel een aantal vaste taken onder alle huisgenoten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schoonmaakspullen kopen (en andere gezamenlijke boodschappen). En bijhouden wie zijn schoonmaaktaak niet doet (in verband met die bierkratjes van eerder). Zo zijn er een aantal duidelijke aanspreekpunten voor bepaalde zaken omtrent het huishouden. Dit kan een heleboel gekibbel voorkomen.

5. Grote schoonmaak

Sommige plekken en spullen worden vaak overgeslagen bij de wekelijkse schoonmaak. Zo zijn er weinig studenten die regelmatig de vriezer schoonmaken. En een rommelzolder, -schuurtje of -kamer wordt vaak ook vergeten. Het is daarom een aanrader om een aantal keer per jaar een grote schoonmaak in te lassen. Laat al je huisgenoten meehelpen, zodat alle klusjes snel geklaard zijn.

Meer studentennieuws

sportieve buitenactiviteiten
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden