← Terug naar overzicht

Hoe is het om van mbo naar hbo te gaan? (Interview)

Wil jij graag van het mbo overstappen naar het hbo? Dat kan! Dit is iets wat je de laatste tijd steeds vaker hoort. Maar hoe ervaren studenten dit? Om jou een idee erbij te geven hoe dit gaat, hebben wij een studente geïnterviewd die van het mbo naar het hbo is gegaan. Judith zit momenteel in het tweede jaar van de Bachelor Communicatie.

Van mavo naar mbo

Judith heeft eerst de mavo gedaan en daarna is ze de mbo-opleiding Fashion & Design gaan doen.

Wat vond je van de overstap van mavo naar mbo?
‘’Ik merkte eigenlijk weinig tot geen verschil qua niveau of tempo. Wat wel anders was waren de projecten. In de zin van samen werken, maar ook iets van begin tot eind realiseren. Zoals bijvoorbeeld mijn collectieboek. Denk aan inspiratie opdoen, kiezen voor een bepaalde stijl, schetsen, technische tekeningen in Illustrator maken en vervolgens een collectieboek ontwerpen. Dus ook plannen en organiseren kwam veel aan bod. Bij de mavo heb ik dat bijna niet hoeven doen. Dus daar moest ik wel aan wennen.’’

‘’Ik begon veel vakken echt leuker te vinden. Omdat ik het echt ging toepassen. Bijvoorbeeld economie, Engels en Duits. Deze vakken vond ik op de middelbare school helemaal niet leuk. Maar toen ik ze kon toepassen op de mode vond ik het erg leuk. Het was juist erg interessant, omdat je het nu kunt toepassen op een vak wat je echt leuk vindt.’’

Waarom ben je niet na mavo de havo gaan doen?

Waarom heb je ervoor gekozen om eerst mbo en dan hbo te doen in plaats van havo en dan hbo?

‘’Ik was op de mavo niet zo goed in leren. Ik was snel afgeleid en ik vond eigenlijk alles interessanter dan school. Leren ging voor geen meter, ik haalde op mavo gemiddeld een zesje. Achteraf gezien kwam dat dus doordat ik het nut er simpelweg niet van inzag. Ik kon het niet opbrengen om te gaan leren voor een vak als Engels of aardrijkskunde. Ik denk dat als ik havo was gaan doen na het halen van mijn mavo, dat ik het niet eens gehaald zou hebben. De reden dat ik mbo ben gaan doen is omdat ik 15 was toen ik moest kiezen.  De modeopleiding leek mij helemaal geweldig. Geen wiskunde of aardrijkskunde meer. Gewoon lekker creatief bezig zijn, iets wat ik graag deed en nog steeds graag doe. Door mijn mbo-opleiding ben ik gaan inzien waarom ik moet leren.

Hoe ervaarde Judith mbo?

Judith vond het mbo helemaal niet lastig. Ze heeft het met twee vingers in haar neus gehaald. Maar er waren wel wat dingen wat ze erg typerend vond aan het mbo… ‘’Er hangt een hele demotiverende sfeer. Ik denk dat het komt omdat veel studenten de stof te simpel vonden en de lat nogal laag lag. Daardoor gingen de studenten veel praten en andere dingen doen in de les. En sommigen spijbelden ook veel. De meeste studenten haalden projecten ook makkelijk als ze niet naar de les kwamen. Ik vond de lessen inhoudelijk ook niet veel voorstellen.’’

De overstap van mbo naar hbo

De overstap van mbo naar hbo vond Judith goed te doen, een echte aanrader. ‘’Ik vond het prima te doen! ik was bang dat het niveau veel hoger zou liggen. En dat het erg lastig zal zijn. Maar dat was helemaal niet zo. Het tempo ligt wel een stuk hoger. Ik moet nu ook echt leren om een tentamen te halen. Tijdens mijn mbo-opleiding heb ik nauwelijks geleerd. Maar nu ik goed leer, vind ik het goed te doen.’’

Hoe vind je de overstap tussen jouw mode-opleiding en communicatie?
‘’Leuk! Het is was wel even een verandering, van creatief naar een stuk minder creatief. Maar ik heb wel veel gehad aan mijn creatieve opleiding. Zo heb ik tijdens het eerste jaar van Communicatie een project tijdschrift maken gehad. Toen kon ik dankzij mijn mbo-opleiding overweg met Illustrator en daarmee heb ik toen het tijdschrift ontworpen.’’

Wat vind jij de grootste verschillen tussen mbo en hbo?

Judith vindt vooral dat het mbo veel minder georganiseerd is dan het hbo. ‘’Soms kwam ik op school en kon ik direct weer naar huis, omdat de docent ziek was of omdat er een gezamenlijke vergadering was.’’ Daarnaast geeft ze aan dat de studenten nu veel gemotiveerder zijn. De sfeer is daardoor veel beter en daardoor kun je meer uit je studie halen. Maar qua moeilijkheid is het wel goed te doen. Alleen het tempo ligt hoger en je moet wat meer gaan doen voor school.

Hoe ervaar je het hbo nu?

'‘Leuk en hartstikke goed te doen. Tuurlijk zit er weleens een lastig tentamen tussen, maar het niveau ligt zeker niet te hoog.’’

Tip voor de mbo’ers

Tip voor mbo’ers die twijfelen tussen werken en een hbo-opleiding. Ga voor die hbo-opleiding! Probeer het op zijn minst, wat heb je te verliezen? Je hebt al een diploma in de pocket dus als het niet bevalt, dan kun je altijd nog gaan werken. Je zult verstelt staan hoe goed dat hbo te doen is.

Gelijk enthousiast geworden? Klik hier voor de hbo-opleidingen in deze stad

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Delft Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Like onze Facebookpagina! En blijf op de hoogte van alle studenten updates!

Meer studentennieuws

Abonneren op