U bent hier

Alles over het afsluiten van een hypotheek met studieschuld

Door het nieuwe leenstelsel hebben vrijwel alle studenten na hun studie een studieschuld. Nu is het natuurlijk fijn dat je geld van de overheid kan lenen om te studeren. Maar welke invloed heeft je studieschuld straks als je afgestudeerd bent? Kan je dan wel een hypotheek krijgen als je een huis wil kopen? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over het afsluiten van een hypotheek met een openstaande studieschuld.

Regels studieschuld DUO

Het is als student erg verleidelijk om een lening af te sluiten bij de overheid. Je hebt zo maandelijks een extra centje te besteden en veel studenten betalen hier de huur en het collegegeld van. De nieuwe regeling zorgt er daarnaast voor dat elke student die begint met studeren na 1 juli 2015 automatisch een lening afsluit. Absoluut geen ramp, want de voorwaarden zijn erg soepel en je hebt jaren de tijd om het af te betalen. Om jou te informeren over de toekomst hebben wij een aantal belangrijke weetjes vanuit DUO op een rij gezet:

Studieschuld in 35 jaar afbetalen

De studieschuld die jij opbouwt onder het nieuwe leenstelsel mag je in maar liefst 35 jaar afbetalen. Dit zorgt ervoor dat je maandelijks een klein bedrag aflost voor een lange periode. Val je nog onder de oude regels van voor 2015? Dan moet je jouw studieschuld in 15 jaar aflossen. 

Aflossing 5 jaar stopzetten

Wanneer je een periode hebt waar je elke euro moet omdraaien, dan kan je je openstaande schuld en bijbehorende aflossing even stopzetten. De reden maakt verder niet uit voor de overheid. Dit kan je voor een periode van maximaal 5 jaar doen.

Aflossen wanneer je een baan hebt

Als je bent afgestudeerd is dit geen garantie dat je direct een goedbetaalde baan vindt. Hier is de overheid zich van bewust en je hebt daarom even de tijd om een baan te vinden. Het bedrag dat je aflost is afhankelijk van jouw maandelijkse inkomen.

Dit zijn de belangrijkste punten vanuit DUO die handig zijn om te weten. Voor meer informatie over de regeling van jouw studieschuld, bezoek dan de website van DUO

Een hypotheek afsluiten met een studieschuld, kan dat?

Als je straks klaar bent met je studie wil je op een bepaald moment waarschijnlijk een huis kopen. Samen met je vriend(in) of alleen. Om een huis te kopen moet je een hypotheek afsluiten. Door je studieschuld kan het lastig zijn om een hypotheek te krijgen. De overheid heeft met de komst van het nieuwe leenstelse er wel voor gezorgd dat de regels om een hypotheek te krijgen zijn versoepeld. Hieronder vind je een aantal belangrijke weetjes over het regelen van een hypotheek met een openstaande studieschuld.

Inkomsten uit (vast) werk

De hoogte van je hypotheek wordt voor het grootste deel bepaald op basis van je inkomsten uit (vast) werk. Als je samen een huis wil kopen wordt er ook gekeken naar het inkomen van je partner. Het hoogste inkomen telt voor 100% mee. Het laagste inkomen telt maar voor een deel mee. Hoeveel dit precies is verandert per jaar.

Nieuwe of oude leenstelsel

Wanneer je bent gaan studeren voor 1 juli 2015 dan telt je studieschuld voor 0,75% mee in de lastenberekening. Als je na 1 juli 2015 bent gaan studeren dan telt jouw studieschuld voor 0,45% mee in de berekening van jouw maximale hypotheekbedrag.

Openstaande leningen

Jouw hypotheek wordt ook bepaald aan de hand van andere leningen die je nog open hebt staan. Daarom is het belangrijk om tijdens je studie geen andere onnodige leningen af te sluiten voor een lange termijn. Heb je een telefoonabonnement met een toestel waar je maandelijks voor betaald? Dan is het bedrag van je toestel ook geregistreerd als een lening. Houd hier dus rekening mee!

Schenkingen van familie o.i.d.

Heb jij toevallig een suikertante of een oma die jou een hoop geld nalaat? Dan kan dit van invloed zijn op jouw hypotheek. Een dergelijk bedrag kan je namelijk direct steken in je huis en zo betaal je al een stukje hypotheek af voordat je hem afsluit. Hier is de bank altijd blij mee en ze staan hier welwillend tegenover. Wel zijn er een aantal belangrijke regels die aan schenkingen vastzitten. Verdiep je hier daarom eerst in voordat je een schenking accepteert. Meer informatie over schenkingen vind je op de website van de belastingdienst

Buffer op de spaarrekening

Wat ook verstandig is, is het opbouwen van een spaarcentje tijdens je studie. Probeer elke maand wat opzij te zetten zodat je na je studie een leuk bedrag hebt om in je huis te steken. Al is het een paar duizend euro, elke euro is er één. Maar hoe kan je nu zo efficiënt mogelijk sparen? Wij zochten het voor je uit op de pagina sparen.

Vermogen opbouwen als arme student, het is mogelijk!

Je denkt als student dat het onmogelijk is om een eigen vermogen op te bouwen tijdens je studie. Je bent jong en je bent vaak blij als je weer wat geld hebt, want dat kan je dan weer uitgeven aan leuke dingen. Een eigen vermogen kan je opbouwen zonder andere dingen te hoeven laten. Het is een kwestie van managen en dat kan iedereen leren. Daarom vind je hieronder een aantal supertips die jou helpen bij het opbouwen van eigen vermogen voor later.

Begin vandaag met sparen

Vermogen opbouwen gaat niet in een nacht en daarom kan je beter vandaag dan morgen beginnen met sparen. Hoe lastig dit ook is, je moet ergens beginnen. Wacht daarom niet te lang en ga aan de slag. Open een spaarrekening en begin met sparen.

Duurt sparen jou te lang? Begin met beleggen

Beleggen is een goed alternatief om relatief snel vermogen op te bouwen. Met een aanzienlijk bedrag kan je binnen een aantal jaar al een flink vermogen opbouwen. Meer informatie hierover lees je op onze pagina alles wat jij moet weten over beleggen.

Neem de tijd en heb geduld

Wanneer je vandaag nog begint met investeren in jezelf, betekent dit niet dat je volgend jaar miljonair bent. Hier gaat simpelweg veel tijd in zitten, maar het loont wel. Wanneer jij een spaarrekening opent met vaste rente kan je een leuk bedrag opbouwen.

Lees ook

euro geld